Első IP-Tandem online konferencia

2022. február 2-án került megrendezésre a győri és szegedi jogi karok közötti együttműködés keretében az első (és remélhetőleg nem utolsó) IP Tandem webinár. A több mint két tucat résztvevő vonzó program keretében négy előadást hallgathattunk meg a szellemi tulajdonvédelemről, különösen a digitális technológiák kihívásairól.

A programunk keynote speakere MeiHsin Wang professzor asszony volt Taiwanról, aki korábban már a 2017-es CICL konferencián is részt vett (akkor még a „békés”, személyes jelenlét melletti szegedi rendezvényünkön). Ezúttal a mesterséges intelligencia és a blokklánc-technológia lehetséges és tényleges alkalmazásáról beszélt a szabadalmi regisztrációval összefüggésben. Informatív előadása világossá tehette mindenki számára, hogy milyen komoly szerepet szánnak globálisan e technológiáknak a szabadalmi hivatalok és természetesen a lajstromozáson dolgozó gyakorló jogászok is.

Keserű Barna szervezőtársammal egy nemrégiben lezárt, az összehasonlító jogi világkongresszusra készített, a streaming platformok szerzői jogi megítéléséről szóló nemzeti jelentésünket foglaltuk össze a hallgatóságnak. Harkai István bloggerünk egy rendkívül izgalmas, sokoldalú, „játékos” szerzői jogi kérdéssel lepett meg minket: milyen szerzői jogi relevanciái lehetnek a számítógépes játékok megőrzésének. (Csak jelzem, a rendezvényen István kapta talán a legtöbb kérdést, sokak fantáziáját megmozgatta ez a témakör.) Végül Szalai Péter, győri kolléga a védjegyjogi kutatásaiba engedett bepillantást, különös tekintettel a védjegyek nemzetközi ekvivalenciájára (vagyis hogy klasszikusan kizárható-e egy szöveges védjegy lajstromozása egy harmadik országban arra tekintettel, hogy az adott kifejezés valamilyen speciális, a regisztrációt kizáró tartalommal bír).

Update: a rendezvényről készült videófelvételt az alábbi keretre kattintva egészében elérheted a YouTube-ról.