Közkincs 2022

A szerzői jogi oltalom szempontjából mindig érdekes fordulópont az adott év január 1. napja, mivel a szerző halálát követő hetven éves védelmi idő ezzel az időponttal jár le. 2022. január elsejével az 1951-ben elhunyt szerzők művei váltak közkinccsé, ezekből az alkotásokból válogattunk a teljesség igénye nélkül.

Egry József: Napnyugta, Forrás: mutargy.com

Nemzetközi fronton közkinccsé vált többek között Henry De Vere Stacpoole (így A kék lagúna trilógia), Walter Trier illusztrátor (pl. Erich Kästner Emil és a detektívek c. regényének rajzai), Hermann Broch (a Vergilius halála írója) munkássága, és – érdekes módon – az osztrák himnusz szövege (Paula von Preradović írta, Mozart zenéjére) is.

A magyar alkotók közül érdemes kiemelni Egry Józsefet  (a „Balaton festőjét”), Illés Jenő filmrendezőt (Romlott emberek közt – 1915, János vitéz -1916), Rosenberg Zsigmond zeneszerzőt és Fodor Jenő építészt.

Forrás: amazon.com

Az Egyesült Államokban az ottani szabályozási környezet miatt kicsit másként jár az idő kereke, ott az 1926-ban közzétett művek kerültek most közkincsbe, így többek között az Alan Alexander Milne tollából származó – és Ernest H. Shepard által illusztrált – Micimackó is.

A 2021-el közkincsbe kerülő művekről még a Wikipedia-n lehet egy nagyobb hangvételű összefoglalót találni, de az SZTNH és a szellemitulajdon.hu is közzétett egy gyűjtést.

A bejegyzés borítóképe a wikipedia.org oldalról származik.