Ujvári János Diplomadíj Pályázat – eredmények és beszámoló

Az Ujvári János Diplomadíj Pályázat minden év egyik legkiemelkedőbb eseménye a szellemi tulajdonvédelem területén. Ilyenkor ismerhetjük meg ugyanis azokat a legkiemelkedőbb fiatalokat, akik heteket/hónapokat szántak arra az életükből, hogy egyetemi tanulmányaikat lezáró szakdolgozatukat a szellemi tulajdonvédelem területén készítsék el.

Az idei esemény eredményeiről és a díjátadóról leginkább érintett hallgatóimon keresztül szerezhettem tudomást. A végeredményről pedig az SZTNH honlapján 2021. november 18-án is olvashattunk. Őszintén gratulálunk minden érintettnek, akiknek a neve álljon is tételesen is.

Szabadalom és használatiminta-oltalom kategóriában

Duray Boglárka, I. helyezett
Hortobágyi Katalin, I. helyezett
Barják Annamária, II. helyezett
Radványi Dorottya, II. helyezett
Geyer-Hirt Dóra, III. helyezett
Meisel Ádám, III. helyezett

Végjegy és formatervezésiminta-oltalom kategóriában

Madarász Petra, II. helyezett
Ferenczné Gazdag Fruzsina Babett, III. helyezett

Szerzői jog kategóriában

Rábai Gábor, I. helyezett
Mencser Zita, II. helyezett
Csábi Fanni, III. helyezett
Lengyel Emese. különdíj
Tamás Sándor Soma, különdíj

Balról jobbra: Csábi Fanni és Mencser Zita

És akkor íme a személyes öröm. A szerzői jogi kategóriában II. helyezett Mencser Zita és III. helyezést elért Csábi Fanni egyaránt a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója – legnagyobb örömömre pedig mindketten a témavezetettjeim voltak. A dicsőség az övék, de az örömükből én is osztozok. Ennek is apropóján megkértem Zitát és Fannit, hogy röviden foglalják össze személyes élményeiket is. Íme!

Mencser Zita: „Jogi kari tanulmányaim során a szerzői jog vált a kedvenc jogterületemmé, ezért szakdolgozatomnak is szerzői jogi témát választottam. A témavezetőm, Mezei Péter tanár úr ajánlotta figyelmembe az Ujvári János Diplomadíj Pályázatot, ahová szerzői jogi témájú dolgozatokkal is lehet nevezni. A pályázókat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szellemi tulajdonvédelmi oktató anyaggal is támogatja, ezzel elősegítve a felkészülést és a pályaművek elkészítését. Ezen felül pedig a Hivatal minden pályázónak egy mentort biztosít, aki segítséget nyújt a dolgozat elkészítéséhez. Szeretném kiemelni, hogy nagyon hálás vagyok a mentoromnak, akihez bármikor, akár munkaidőn kívül is fordulhattam tanácsért, építő kritikával látott el, és nagyon sokat segített, biztatott. A dolgozatomat márciusban küldtem el a pályázatra, az eredményhirdetésre pedig októberben került sor, amit már izgatottan vártunk. A járványhelyzet ellenére a Hivatal ünnepélyes díjátadót szervezett a díjazottaknak, amelyen örömmel vettünk részt. Hálás vagyok a témavezetőmnek azért, hogy figyelmembe ajánlotta a pályázatot, és hogy jó tanácsaival hozzásegített a dolgozatom elkészítéséhez. Számomra nagyon jó élmény volt az Ujvári Pályázat, ezért mindenkinek ajánlom a részvételt, aki érdeklődik a szellemi alkotások védelme iránt.

Csábi Fanni: „Nagyon örülök, hogy szakdolgozati konzulensem, Dr. Mezei Péter azzal is támogatott, hogy felhívta figyelmem az Ujvári János diplomadíj-pályázatra és biztatott arra, hogy jelentkezzek szerzői jogi témájú szakdolgozatommal. Úgy gondolom, hogy mindenképpen megérte jelentkezni, ezzel a pályázattal csak nyerni lehet, hiszen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalából szakemberek mentorokként is segítik a pályázók munkáját. Mentorommal Skype-on konzultáltunk és miután elolvasta az addig elkészült részeket, hasznos tanácsokkal látott el és ezzel egy új nézőpontot is kaptam a dolgozatommal kapcsolatban. Külön öröm volt számomra, hogy helyezést is értem el és volt lehetőségem részt venni a díjátadó ünnepségen Budapesten a Szellemi tulajdon Nemzeti Hivatalában. A szervezők nagyon kedvesen fogadtak bennünket az átadón, amelyet követően még kapcsolatépítésre is volt lehetőségünk egy kis állófogadáson a többi helyezettel és a szervezőkkel. Néhányan később egy közeli kávézóban még tovább is folytattuk a beszélgetést. Köszönöm a lehetőséget, ezekre a pillanatokra szívesen emlékszem majd mindig vissza és mindenkit biztatok a jelentkezésre!

Őszinte gratulációim még egyszer!