Hírmorzsák #10.5

SZTNH 2019. A törvények és bírósági ítéletek nem jogvédettek – az USA-ban is rájöttek erre. És akkor tényleg életbe lépett a Pekingi Egyezmény. EU-Mexikó kereskedelmi megállapodás. Reform előtt a közvetítő szolgáltatók felelősségi rendszere. – Hírmorzsák #10.5.

SZTNH 2019 – Az SZTNH a szellemi tulajdon világnapjára időzítve közzétette 2019-es évre szóló jelentését, amely erről a linkről közvetlenül is elérhető. Ugyancsak fontos érdekesség, hogy a HENT jelentése is kijött néhány napja, s eszerint egyre több fiatal használ jogszerű forrásokat tartalomfogyasztási célokra. Csak így tovább!

A törvények és bírósági ítéletek nem jogvédettek – az USA-ban is rájöttek erre – Az Egyesült Államok Szövetségi Legfelsőbb Bírósága friss ítéletében megerősítette, hogy a jogszabályok és ítéletek nem tartoznak a szövetségi szerzői jogvédelem hatálya alá. Ahogy azt az ítéletet jegyző főbíró (John Roberts) mondta, „citizens, attorneys, nonprofits, and private research companies would have to cease all copying, distribution, and display of those works or risk severe and potentially criminal penalties”. Az ítélet kiemelkedően fontos az amerikai szerzői jog szempontjából – ugyanakkor szinte vicces, hogy ezt ki kellett mondani. Ahogy Magyarországon is, úgy a világ számos más országában (a BUE előírásaiból is eredően) ez magától értetődő. Lásd még az IPKat elemzését.

És akkor tényleg életbe lépett a Pekingi Egyezmény – Április 28-ától élő jog a Pekingi Egyezmény. (Ahogy arról már blogolt Békés Gergely kollégánk.) Eljött ez a nap is. (Lásd még az SZTNH rövid hírét.)

Forrás: Global News

EU-Mexikó kereskedelmi megállapodás – Ugyancsak április 28-ai hír szerint az Európai Bizottság és a mexikói kormány megállapodtak egy kereskedelmi megállapodás részleteiről. Phil Hogan biztos szerint

Under the new EU-Mexico agreement, practically all trade in goods between the EU and Mexico will be duty-free. The agreement also now includes progressive rules on sustainable development, such as a commitment to effectively implementing the Paris Climate Agreement. It is also the first time that the EU agrees with a Latin American country on issues concerning investment protection. Simpler customs procedures will further help boost exports.

Amint lehetőségem lesz, elolvasom a megállapodás IP fejezetét (ami a fejezetek sorában a 41., és amúgy 55 oldal…)

Reform előtt a közvetítő szolgáltatók felelősségi rendszere – Ehhez szerintem nem is kell komment, annyira tömör, és fontos, ami belőle következik:

The European Union is expected to revise the liability regime for online intermediaries in the forthcoming digital services act. This publication describes the current liability regime set out under the 2000 E commerce Directive, highlights the implementation gaps that have been identified, and presents the main proposals for reform that have been discussed so far. Technology has evolved in the last 20 years and new societal challenges, such as the increasing use of platforms to access and distribute products, services and information have arisen. As a result, policy-makers will have to address a range of questions, including the extension of the scope of the liability regime and the revision of the liability exemption conditions.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük