Közkincs 2020

Január 1-e minden évben sok-sok jogvédett mű közkincsbe kerülésének napja. Nézzük át, hogy kik tartoznak az „idei osztályba”.

Balázs Béla

Az idei évben számos „nagyágyú” művei kerülnek közkincsbe Európában. (Az, hogy más területeken miért kerülhet másként/máskor a közkincsbe egy-egy mű, egyszerűen a védelmi idők eltérő számítási módjainak köszönhető. Ebből a szempontból legfontosabb kivétel az Egyesült Államok, ott az alábbi példák nem érvényesek. E vonatkozásban lásd például itt.) Szóval 2020. január 1. óta közkincsbe kerülnek Richard Georg Strauss német származású zeneszerző összes műve. Híres keringőinek sora végeláthatatlan, a 2001 Űrodüsszeia „dokkolós keringője” pedig még annak is ismerős lehet, aki nem rajong a klasszikusokért. A szegedi Belvárosi Moziban külön teremmel „büszkélkedő” Balázs Béla is 1949-ben hunyt el. Balázs nem csupán drámákat írt, melyekből Bartók írt operát/táncjátékot, de számtalan filmet is rendezett. (Balázs Béla vonatkozásában lásd még Legeza Dénes kiváló összeállítását a LinkedIn oldalon.) Margaret Mitchell pedig az amerikai irodalom egyik legnagyobb remekét, az Elfújta a szél című könyvet írta (az amerikai polgárháborúról / romantikusabbaknak Scarlett O’Hara és Rhett Butler szerelméről). Victor Fleming az Óz, a nagy varázsló című film rendezésével került be a halhatatlanok körébe, ahogy a film címdalát szerző Herbert Stothart jogai is most kerültek a közkincsbe. (Végül egy érdekesség: James Forrestal kiváló politikus hírében állt, az ő neve sokkal inkább a róla elnevezett USS Forrestal anyahajóról lehet ismerős – sokaknak.)

Az Egyesült Államokban idén az 1924-ben megjelent művek kerülnek a közkincsbe. (E művek vonatkozásban a védelmi idő egyszeri 95 év, és nem a szerző halálától számított 70 év, ahogy az az 1976-os szerzői jogi törvény óta irányadó; még pontosabban 1978. január 1. után is csak pma 50 évet engedett a USCA, 1998-ban hosszabbították meg további 20 évvel a védelmi időt az akkor még közkincsbe nem került művekre nézve. Ez a herce-hurca egyébként azt is eredményezi, hogy a viszonylag frissebb művek még jó sokáig nem kerülnek majd közkincsbe az Egyesült Államokban.) Visszatérve a lényegre: a közkincs része lesz az Egyesült Államokban például George Gerschwin Rhapsody in Blue, E. R. Burroughs Tarzan és a hanygaemberek, Agatha Christie Férfi barna zakóban, J.M. Barrie Pán Péter vagy Thomas Mann Varázshegy című műve.

A fenti nevek vonatkozásában, és továbbiak fellelése érdekében is tekintse át minden olvasó a Wikipedia közkincs gyűjteményét, vagy látogasson el a Dalszerző avagy a Boing Boing oldalára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük