Breaking News: Hatályba lép a Pekingi Szerződés

A WIPO sajtóközleménye szerint Indonézia a 30 olyan állam, amely ratifikálta az audiovizuális előadások védelméről szóló nemzetközi szerződést, így a Pekingi Szerződés 2020. április 28. napján hatályba lép. A szerződést aláíró és azt ratifikáló országok listája megtekinthető itt.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2012-ben, Pekingben rendezte meg azt a diplomáciai konferenciát, amely évtizedes késedelem után végre megteremtette az audiovizuális előadóművészek jogi védelmének nemzetközi alapját. A Pekingi Egyezmény nem csak vagyoni jogokat, hanem – eltérve az 1961-es Római Egyezmény szabályozási logikájától és az 1996-os WPPT megközelítését alkalmazva – személyhez fűződő jogokat is biztosít az előadóművészek számára.

Az audiovizuális alkotások piaca – ha más miatt nem, hát a streaming szolgáltatások rohamos terjedése miatt – folyamatosan bővül, a filmek készítésében közreműködő előadóművészek azonban jellemzően egyáltalán nem, vagy alig részesülnek a filmek felhasználásából származó bevételekből. Az általánosan alkalmazott szerződések teljes jogátruházást kötnek ki, így az előadók sem a filmek mozis játszása, de televíziós vagy online felhasználása után sem kapnak díjazást. Mindeközben teljesen természetes, hogy a hangfelvételek rádiós játszása után nem csak az előállítók (kiadók), hanem az előadóművészek is díjazásban részesülnek. Nyilvánvaló, hogy az audio és audiovizuális előadások közötti megkülönböztetésnek nem jogi, hanem piaci okai vannak.

Sajnálatos, hogy az Európai Unió és tagállamai adósak a ratifikációval, noha a szerződést az EU és Magyarország is aláírta. Az EU-nak a nemrég lezárt szerzői jogi reform során be kellett volna emelnie a Pekingi Szerződés rendelkezéseit a közösségi jogba, hiszen e reform egyébként is kiemelten foglalkozik az audiovizuális szektor (újra)szabályozásával. A jogalkotónak fel kell ismernie, hogy az előadóművészek gyenge alkupozícióját megfelelő szabályozási környezet kialakításával kell ellensúlyoznia. Erre kiváló alkalmat nyújt a Pekingi Szerződés átemelése.

A Pekingi Szerződés részletesebb bemutatását Mezei Péter már megtette, az érdeklődök keressék itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük