Vendégelőadások Lyonban (2019)

2011 óta rendszeres vendége vagyok a Lyon3 Jean Moulin Egyetem Jogi Karának, ahol az angol nyelvű üzleti jogi LLM képzésen tartok digitális szerzői jogi előadásokat. Az idei program kiegészült egy – lassan ugyancsak szokásossá váló – kitérővel, ugyanis az ugyancsak kiváló Lyoni Katolikus Egyetem jogi karán is tartottam egy esti előadást.

Université Jean Moulin Lyon3

A Lyon3 LLM programja a világ számos országából vonzza a hallgatókat Franciaország második legnagyobb városába. Az én csoportom 38 hallgatója között kanadaitól vietnámi állampolgárig minden akadt – még egy magyarul alap szinten beszélő indiai is. Nagy „meglepetéseket” nem tartogatott a kurzus. Legalábbis olyan értelemben, hogy a már jól bevált digitális szerzői jogi kérdéseket tekintettem át velük: a szerzői jog általános fejlődésén túl a védelem előfeltételein át speciális felhasználási típusokig. A sampling, a fájlcsere, a linkelés, a jogkimerülés lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók megismerhessék a releváns vagyoni jogokat, korlátozásokat és kivételek, érveket és ellenérveket, ide értve az elmúlt néhány évben oly divatossá váló alapjogi érvelést is. A Lyon3-as program részét képezte egy „ráadás” előadás is. Az a néhány bátor ember (kb. másfél tucat – kiegészülve egy tucat francia jogász hallgatóval), aki az addigi 18 órányi foglalkozással még nem lakott jól, beülhetett egy két órás kirándulásra térben és időben, a szerzői jog gyökereitől a mesterséges intelligencia koráig. A négy napos programom alatt szerencsém volt ismét találkozni kiváló helyi kollégáimmal: Edouard Treppozzal (aki nem mellesleg néhány éve blogger társunk, Hajdú Dóri egyik opponense volt a párizsi PhD védésen, illetve nem is oly rég az AIPPI éves kongresszusának mesterséges intelligenciával kapcsolatos tagozatának alelnökeként is tevékenykedett), Lukasz Sztankiewicz-csel (aki bár adójogász, de nagyon jó barát, és 2020 márciusában Szegedre is ellátogat majd), valamint Anne-Sophie Berthier-vel, az LLM program mindenesével.

Caught in action

A lyoni útjaim másik kardinális részét szokták képezni rövid látogatásaim a Lyoni Katolikus Egyetem (UCLy) jogi karára. Louis-Daniel Muka Tshibende, a kar nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettesével rendre megállapodunk arról, hogy az ő LLM képzéses hallgatóiknak is tartok egy esti foglalkozást valamely aktuális szerzői jogi témában. Ez idén, némi spórolós hangulatom okán, a már említett szerzői jog és mesterséges intelligenciáról szóló gondolataim átadását jelentette. A több mint két tucat hallgató (kiegészülve néhány külsős vendéggel és belső kollégával) előbb figyelmesen végig hallgatta a gondolataimat, aztán alapos és érdekes kérdésekkel kezdeményeztek beszélgetést. A UCLy-n tett látogatásom során lehetőségem nyílt Muka Tshibende dékánhelyettes úrral szegedi kollégák lyoni útjáról, illetve lyoni kollégák várható szegedi látogatásáról is egyeztetni. (Így jövőre ismét Szegedre látogathat Iony Randrianirina kollénanő.)

A lyoni utam mindent egybevetve igen tartalmasra sikerült. Jövő ősszel (ha jól számolom, akkor immáron a tizedik alkalommal) ismét ellátogatok Franciaország e gyönyörű vidékére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük