Harkai István: egy lépéssel közelebb a PhD fokozat megszerzéséhez

Szeptember 13-án került sor bloggertársunk és kollégánk, dr. Harkai István „Az Internet hatása a többszörözés és a nyilvánossághoz közvetítés vagyoni jogokra a szerzői jogban” c. doktori értekezésének műhelyvitájára, amelyről rövid beszámolót is készítettünk.

Harkai Pisti műhelyvitáját izgalmakkal teli néhány nap előzte meg. Hétfő délután ugyanis hatalmas vihar söpört végig Szegeden, amely nagy károkat okozott a Jogi Kar főépületében is, így (többszöri újratervezés után) végül a Kar Bocskai utcai épületében került sor az eseményre.

Készítette: dr. Patyi Zsófia (Patyi Photography)

A műhelyvita levezető elnökének, Dr. Mezei Péter köszöntése után Harkai Pisti egy 15-20 perces prezentációban mutatta be a doktori értekezését. Bevezetésében kitért a témaválasztásban szerepet játszó technikai érdeklődésére, a disszertációban felhasznált módszertanra, valamint a dolgozat fő részeire. Elmondta, hogy abból az alapfeltevésből indult ki, hogy többszörözés joga az olyan online műfelhasználások esetében, amikor a művet úgy közvetítik nyilvánossághoz, hogy a műről vagy más teljesítményről nem készül tartós másolat (technikai értelemben) alárendelődik a nyilvánossághoz közvetítés jogának, a két jog átfedésbe kerül egymással.

Ezt követően a disszertációjában vizsgált nemzetközi egyezmények és elemzett országok jogalkotói válaszait mutatta be röviden, egy-egy lényegesebbet kiemelve közülük. Előadásának zárásaként hangsúlyozta, hogy a kutatás ezzel még nem zárulhat le, a dolgozat csupán a kérdéskör jelenlegi állását mutatja be, azt folyamatosan aktualizálni kell.

Készítette: dr. Patyi Zsófia (Patyi Photography)

Ezután Dr. Grad-Gyenge Anikó Docens Asszony (BME GTK) és Dr. Faludi Gábor Docens Úr (ELTE ÁJK), a doktori értekezés előbírálói ismertették a dolgozattal kapcsolatos véleményüket. Ezúttal is köszönjük nekik, hogy vállalták a feladatot és javaslataikkal, észrevételeikkel segítették Pistit, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön a sikeres védéshez. Az opponensek egyetértettek abban, hogy a dolgozat formailag és tartalmilag megfelel a követelményeknek, színvonalas munka. Csupán néhány kisebb javításra is hívták fel Pisti figyelmét. Továbbá mindketten azt javasolták a doktorjelöltnek, hogy a nyilvános vitáig a jogszabályi háttér és a joggyakorlat folyamatos formálódására tekintettel nézze át a BUE előkészítő iratait, a CDSM irányelvet, gyakorlati példákat (ARTISJUS díjszabása, a japán „digital transmission right”), valamint néhány aktualitást (Szpunar főtanácsos indítványa a Tom Kabinet ügyben) a téma kapcsán és ezeket építse be a dolgozatába.

Ezt követően a hallgatóságnak is lehetősége nyílt arra, hogy kérdéseket intézzenek a doktorjelölthöz, majd Pisti röviden reagált az opponensi véleményekre és a két felmerült kérdésre.

A műhelyvita zárásaként a levezető elnök kérdésére a dolgozat előbírálói akként nyilatkoztak, hogy az értekezés megfelel a nyilvános vitára bocsátás feltételeinek és így a műhelyvita eredményes volt.

Szeretettel gratulálunk, Pisti! Kíváncsian várjuk a védést is, amiről itt szintén be fogunk számolni.

Köszönjük a képeket és a facebook bejegyzést dr. Patyi Zsófiának (Patyi Photography)!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük