Breaking News: EJI-Deezer egyezség

Az EJI hosszú ideje futó jogvitáját a Deezer streaming szolgáltatóval végül egyezséggel zárta.

Az egyezség lényege, hogy ezáltal nem csak bírósági megerősítést nyert, hogy a streaming szolgáltatók az előadóművészek jogaira tekintettel is kötelesek díjat fizetni, hanem immáron garantált a jogosultak díjainak a megfizetése is. Sőt, ennél is többet jelent ez a megállapodás: adott egy olyan minta, amely mentén a költséges pereskedés nélkül is rendezni lehet a jogosultak és a platformok közötti problémákat.

Az egyezséggel kapcsolatos sajtóközlemény egészében az EJI honlapjáról elérhető itt, de a biztonság kedvéért álljon itt a teljes közlemény:

Megegyezéssel zárul az EJI és a Deezer internetes streaming zeneszolgáltató több mint félévtizede indított próbapere. Az egyezséget a Fővárosi Törvényszék jogerős végzésével jóváhagyta. Ezzel lehetővé válik, hogy az érintett előadók még az idén hozzájussanak elmaradt jogdíjaikhoz. A Deezer egy összegben fizeti meg a 2012 októbere és 2018 áprilisa között Magyarországon letöltött több tízmillió stream után járó jogdíjat és a megállapodás kiterjed a 2019. december 31-ig tartó időszakra is. Az egyezség szerint a Deezer garanciát vállal az előadói díjak kifizetése tekintetében többek között a nem magyar székhelyű kiadókkal kötött szerződései alapján is.

Az EJI sikerét üdvözölte a Zenészek Nemzetközi Szövetsége (FIM) és az Európai Előadóművészi Szervezetek Szövetsége (AEPO) is, fontos lépésként értékelve azt az előadók internetes jogainak védelmében. A FIM és az AEPO tagja a több mint félmillió előadó által támogatott „FAIR INTERNET” elnevezésű európai előadóművészi együttműködésnek, amelynek célja, hogy elősegítse az előadók méltányos díjazását felvételeik internetes felhasználása után.

Az EJI úgy látja, hogy a streaming piac szolgáltatói gyakran igyekeznek kibúvót találni a zene internetes felhasználásával kapcsolatos előadóművészi jogok érvényesítése alól. A magyar EJI világszerte az első előadói jogkezelő szervezet, amely a jogdíjfizetés kikényszerítése mellett megállapodásban kötötte ki, hogy a nemzetközi streaming szolgáltató csak az engedélyével használhatja az előadók felvételeit. Az egyezség természetesen akkurátusan szabályozza a jogdíjfizetés minden részletét. Az EJI reményei szerint az egyezség azt jelzi, hogy az internetes óriás elfogadja és az EJI-vel azonos módon ítéli meg a bíróság ítéletét és együttműködik annak végrehajtásában.

A próbaper lezárásával az EJI felajánlja a többi, internetes cégnek a zenei szolgáltatással kapcsolatos jogdíjvita békés rendezését, annak sikertelensége esetén pedig megindítja a peres eljárást több, e tekintetben jelenleg is jogszerűtlenül működő szolgáltató, így a Spotify, az Apple Music és mások ellen.

A Deezerrel egyébként a megállapodásra azt követően került sor, hogy a fővárosi törvényszék 2018 februárjában jogerősen kimondta, hogy a cég megsértette az előadóművészek jogát: az EJI engedélye nélkül kezdte meg szolgáltatását, a felhasználás után adatszolgáltatást nem teljesített, illetve a díjszabás szerinti jogdíjat nem fizette meg. Egyúttal kötelezte a szolgáltatót, hogy adja át az előfizetők számát, az elért nettó bevételt és az adott hónapban elérhetővé tett repertoár mértékét és a hozzáférhetővé tett hangfelvételek adatait. A Deezer most eleget tesz az ítélet minden pontjának.

Az EJI a szükséges adminisztráció lezárását követően azonnal megkezdi a kifizetést a jogosultaknak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük