Leonardo emlékév és szerzői jog

Leonardo da Vinci, a reneszánsz egyik legnagyobb alakja 1519. május 2-án, a francia király vidéki kúriáján, Amboise-ban hunyt el. Halálának 500. évfordulóján blogunk az ő személyét és a korszakot dicsőítő blogbejegyzés-sorozatot indít, amely egészen év végéig kitart majd.

Leonardo egy volt a korszak nagy alkotói közül, mégis napjainkban a legnagyobb tiszteletnek talán ő örvend a reneszánsz nagyjai közül. Talán e miatt is, meg általában véve a művészetének személy szerint rám gyakorolt hatásai miatt kb. 2 éve eldöntöttem, hogy amint 2019-be érünk, emléksorozattal adózunk a reneszánsz nagymester előtt. Szerencsémre blogger társaim közül többen is kaptak az alkalmon, így a sorozatot nem csak én írom majd, hanem egy-egy területen beszáll Fodor Klaudia, Hajdú Dóri, Harkai Pisti és Ujhelyi Dávid is. Sőt, Gyömbér Béla kolléga kreativitásának köszönhetően, május 2-án új bannert kap a blog, ami a Leonardo emlékév okán 2019. december 31-ig velünk marad.

A blogsorozatban az alábbi témaköröket fogjuk áttekinteni (ezek egyelőre szigorúan témakörök, nem címek):

Individuum, szerző, a reneszánsz ember
Leonardo kreativitása és kapcsolódó találmányai
A művészet értéke a reneszánszban
Leonardo mesterművei akkor és most
Megrendelésre készült művek a reneszánsz korban
Leonardo a pop-kultúrában
Leonardo élmények
Forrásirodalom, mi-merre

A terv a következő: május 2-án indul a sorozat, és év végéig minden hónap 2. napján újabb bejegyzés érkezik majd. Az év végi utolsó két téma már szigorúan a „lazaság” jegyében készül, múzeumi látogatásokról, hasznos olvasmányokról számolunk majd be, ha valaki utólag maga is szeretne elmélyedni e területen, fogódzót kaphat majd tőlünk. Mert azt nem lehet tagadni, hogy ne lenne inspiratív Leonardót tanulmányozni. Nem csak életútja, de kreatív jelleme és szelleme is figyelemre méltó. Ez azonban már majdnem spoiler volt. Május 2-án érkezünk az első írással!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük