Valami változik és valami mindig örök

Az elmúlt tíz-tizenöt évben a szerzői jog egyik meghatározó kérdésévé vált, hogy a szerzői jog jogosultjai hogyan juthatnak méltányos díjazáshoz a műveik után? A lehetséges válaszok között a hatékony jogvédelem, az állami razziák, a DRM rendszerek, az innovatív üzleti modellek veresengtek egymással. És, bár egyik sem ad önmagában tökéletes választ a kérdésre, mégis, talán mindig volt az adott éveket meghatározó válasz köztük.

Az utóbbi egy-két évben például a Youtube termelt ki Magyarországon sikeres üzleti modellel építkező előadókat, mint amilyen Giajjenno, Hiro, vagy épp az általuk alapított AK26 zenei formáció. A filmgyártás és forgalmazást a Netflix forradalmasította.

A szoftveripar jelentős részét meghatározó játékpiacon pedig hatalmas sikerrel működnek a Steam-re épülő különböző Bundle-üzletek, mint a Humble Bundle, vagy épp a Green Man Gaming, ahol hatalmas kedvezményekkel vásárolhatók jogtiszta aktiválókulcsok, akár a legnépszerűbb játékokhoz és üzleti szoftverekhez is.

Úgy tűnik tehát, hogy a jogosultak jelenleg az alternatív üzleti modellek irányából várják a méltányos díjazást, és szerencsére vannak arra utaló jelek is, hogy ezek a modellek akár hosszú távon is működőképesek maradhatnak, hiszen az úttörők már évek óta (YoutTube, Netflix, Steam) sikeresen működnek, szükség esetén pedig hajlandóak korrekciókat végezni az üzleti modelleiken.

Ehhez képest idéztem most Sub Bass Monster: Nincs kiút című számának első sorát a címadáskor. Ugyanis úgy tűnik, hogy a magyar tartalomfogyasztó közösség rögvalósága téren és időn átnyúló kontinuitása továbbra is velünk él a mindennapjainkban, akkor is, ha tulajdonképpen semmi értelme nincs.

Történt ugyanis, hogy a YouTube tartalommegosztón belefutottam a hétvégi X-Faktor döntő egyik legérdekesebb produkciójába, amikor a USNK & Radics Gigi előadta a See You Again (Wiz Khalifa feat. Charlie Puth) covert. A YouTube feltöltéssel kapcsolatban meglehetősen gyorsan felmerült bennem némi aggály a szerzői jogi kérdések vonatkozásában. Mutatom is, hogy mire gondolok.

Forrás: Youtube/RTL

Szóval Norby tartalmával az alábbi problémák vannak. Egyfelől jól láthatóan elfelejtette még aktiválni a Windows rendszerét, de ez még nem feltétlenül bűn. Azután, a video tetején látható vízjel alapján a videót a Bandicam szoftverével rögzítette, amit ugyancsak nem vásárolt (még) meg. Végezetül feltöltötte az RTL tartalmát úgy, hogy azon nem szerepel még csak utalás sem a csatornára, mint ahogy az RTL vízjele sem a videón (igaz, a leírásban azért annyi ott van, hogy X-Faktor).

Nyilván több aspektusból is értelmezhető a jelenség, én most csak arra szeretnék rámutatni, hogy a szóban forgó jelenet, illetve az egész műsor az RTL Most tartalom-megosztón teljesen ingyenesen és tökéletes minőségben elérhető volt, amikor Norby feltöltötte azt a Youtube-ra. És hogy mi a tanulság? Mindössze két közepesen hosszú gyógyszer-reklámblokk az ára a legális tartalomfogyasztásnak, a hazai felhasználók számára ez mégsem elegendő alternatíva (egyetlen nap alatt 10.000-en nézték meg a YouTube verziót).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük