Ahol Coca-Cola árad az utcákon

Párizsban beköszöntött az ősz, és Coca-Cola árad az utcákon, de még inkább a metróban. A Coca-Cola ugyanis párizsi limitált kiadással jelentkezett nemrégiben a My Little Paris oldallal, pontosabban annak illusztrátorával együttműködésben. Az üvegeken Párizs jellegzetes negyedei elevenednek meg, mint a Montmartre,  a République, az Opéra vagy éppen a Pigalle.

Coca-Cola célèbre les Parisiens et encapsule leurs quartiers

Az ital marketingkampányának részeként pedig néhány metrómegállót teljes egészében pirossal borított be az ismert cég, valahogy így:

És hogy mi köze ennek az egésznek a szerzői joghoz?

A kampány részeként a Pigalle negyedhez az alábbi szöveget illesztették a marketingesek:

l’amour court les boulevards„.

Csakhogy a párizsiak számára egyértelműnek tűnik, hogy ez a Wilfried álnéven alkotó graffitiművész „l’amour court les rues (szabad fordításban: szerelem árad az utcákon) híres tagjére igen-igen hasonlító szlogen.

Innen pedig adódik az egyértelmű szerzői jogi kérdés: a graffitik vajon állhatnak-e szerzői jogi oltalom alatt? A francia jogirodalom álláspontja alapján, amennyiben megfelelnek az egyéni-eredeti jelleg kritériumának, igen. A bíróságok is hajlamosak egyébként úgy ítélni, hogy egy alkotás efemer jellege nem akadálya az oltalom fennállásának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük