Hírmorzsák #8.3

5 pointz ügy: személyhez fűződő jogok graffitiken. Lehet-e jogvédett egy póz? És egy smink? Weboldalak blokkolása Spanyolországban. Hatékony-e a weboldalak blokkolása az Egyesült Királyságban? A COREPER elfogadta a DSM szerzői jogi reformkoncepció szövegét. – Hírmorzsák #8.3.

Forrás: Artnet News

5 pointz ügy: személyhez fűződő jogok graffitiken – Kiváló kollégám, Mira Sundara Rajan vendégposztja az IPKat blogon olvasható egy ismert, graffitikkel, az „utcai művészettel” (street art) és a személyhez fűződő jogokkal kapcsolatos amerikai ítéletről.

Lehet-e jogvédett egy póz? És egy smink? – Eddig számos olyan „elvetemült” kérdést hallhattunk, mint hogy jogvédett lehet-e egy parfüm illata, egy íz, egy tetoválás, egy betűminta, egy graffiti, egy jóga mozdulatsor vagy egy sportkoreográfia, de egy puszta póz vagy egy smink? Na, ez már a szerzői jogvédelem kitágításának a kérdéséig vezethet minket. Szerzői jogi nyalánkságok a linkekre kattintva elérhetők.

Weboldalak blokkolása Spanyolországban – Linkelő szolgáltatást nyújtó weboldalak blokkolása Spanyolországban: a trend tehát folytatódik az Európai Unió újabb tagállamában. Részletekért katt a linkre, és irány a Kluwer Copyright Blog.

Hatékony-e a weboldalak blokkolása az Egyesült Királyságban? – A TorrentFreak friss írásában elemzi azt, hogy az egyébként Európa-szerte legkiterjedtebb – és általában véve legeredményesebb – weboldal-blokkolási gyakorlata egyáltalán hatékony-e?

A COREPER elfogadta a DSM szerzői jogi reformkoncepció szövegét – Az IPKat blogon gyorselemzés is olvasható a COREPER által május 25-én elfogadott szövegtervezetről. Alapvetően követi a bolgár elnökségi tervezetet. A folyamat ezzel egy lépcsőfokot előrelépett, de hol van még a vége? Azért kövessük csak nyomon mi is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük