Célegyenesben a Marrákesi Szerződés EU általi ratifikációja

Végre célegyenesbe érkezett a Marrákesi Szerződés EU általi ratifikációja – a vakok és gyengén látók nyártól az EU-ban is esélyt kapnak a nyomtatott művekhez való könnyebb hozzáférésre.

Mint arról ittitt és itt korábban értekeztünk, a vakok és gyengénlátók nyomtatott művekhez való könnyebb hozzáférését segítő WIPO-egyezmény,  a Marrákesi Szerződés 2016. szeptember 30-án hatályba lépett, az EU általi ratifikációja viszont hatásköri kérdések megválaszolatlansága miatt elmaradt. Később, 2017. február 14-én az Európai Unió Bíróságának nagytanácsa a 3/15. számú véleményében kimondta, hogy az Uniónak kizárólagos jogosultsága van a Szerződés ratifikálására, azt nem a tagállamoknak kell megtenniük külön-külön (elemzés itt).

A Szerződés tartalmának átvétele érdekében tett lépések keretében a digitális egységes piac stratégia szerzői jogra fókuszáló, 2016. szeptember 14-én kiadott reformcsomag tervezetei között szerepelt egy irányelv és egy rendelet tervezet, amelyek a Szerződés két célkitűzésének megvalósításáról szólnak.

A Bizottság az első célkitűzés nyomán irányelvi formában ki kívánja javítani az InfoSoc-irányelvet a vakok és gyengén látókra vonatkozó kivétel bevezetésének kötelezővé tételével, így biztosítva ezen személyek számára, hogy a szerzők engedélye nélkül lehessen számukra megfelelő, Braille-írásos, nagybetűs vagy hangoskönyv formátumúvá alakítani az írott műveket.

A Szerződés második célkitűzését megvalósítani kívánó rendelet tárgya a speciális formátumú művek határon átnyúló cseréje az EU-tagállamok és a Szerződésben részes államok között a szerzői jogi jogosult engedélye nélkül, az erre feljogosított intézményeken keresztül.

Az irányelv és a rendelet 2017. szeptember 20-án jelent meg a Hivatalos Lapban, aminek következtében a tagállamoknak 2018. október 21-i határidővel kell implementálniuk az irányelvet, illetve ettől a naptól válnak alkalmazandóvá a rendelet előírásai.

A WIPO-szerződés ratifikációjának híre ezen dátumhoz képest csaknem pontosan 5 hónappal később, 2018. február 15-én röppent fel. Az Európai Unió Tanácsa az említett napon úgy határozott, hogy eleget téve nemzetközi  jogi kötelezettségeinek a nyár folyamán megtörténik a Marrákesi Szerződés EU általi ratifikációja.

Ez a lépés beteljesíti azt a folyamatot, aminek eredményeként a vakok és gyengénlátók esélyt kapnak arra, hogy leküzdjék az információhoz jutás nehézségeit, ezáltal könnyebben tanulhassanak, valamint szélesebb körben részt vehessenek a szociális és kulturális életben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük