Szabadkereskedelem és szerzői jog #1.1

Újabb jelentős – akár évekig elnyúló – kutatásba vágtam a fejszémet. Részben már a blogon is olvashatók voltak a NAFTA-sztori egyes elemei. Ez sem szűnik meg, de immáron nem csak a NAFTA reformjával kapcsolatos hírekről fogok beszámolni, hanem más, a szabadkereskedelem és a szerzői jog viszonyrendszerét érintő fejleményekről is.

Az első számban rögtön álljon itt a legfontosabb: az Európai Unió és Japán 2017. december 8-án megállapodott a kettejük között kötendő Gazdasági Partnerségi Együttműködés részleteiről. A felek közös nyilatkozatában a patetikus jelzőktől hemzsegő konklúzió szerint

„A protekcionista mozgalmak térnyerésének közepette az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodásról szóló tárgyalások lezárása tanúságot tesz a világnak az EU és Japán azon szilárd politikai szándékáról, hogy továbbra is kiállnak a szabadkereskedelem mellett, és határozott lépéseket tesznek előmozdítására.”

Lendületben a japán autóipar? Forrás: New York Times

A felek egyaránt nagyon fontos előrelépésnek tartják a megállapodást, amellyel jómagam is épp azért értek egyet, mert az kiváló jelzésként szolgálhat az Egyesült Államok felé (vagy épp ellenében bárki más felé), hogy nem csak a bezárkózás és a protekcionizmus a járható út a 21. század gazdaságpolitikájában. Ahogy ugyanakkor arra a New York Times cikkében megkérdezett szakértő, Angel Talevara, jelezte: a hatások korlátozottak lesznek az európai oldalon, mivel jelenleg az EU-export mindössze 2%-a tart Japánba. Mégis tény, hogy a megállapodás sokban kedvez az európai agrárszektornak, gyógyszeriparnak és vonatgyáraknak, míg a japán oldalon az autógyártók a legnagyobb nyertesek.

TPP tárgyalás. Forrás: New York Times

Úgy tűnik továbbá, hogy az EU-Japán deal megszületése szoros kapcsolatban áll azzal, hogy épp Japán nyomásra a Trans-Pacific Partnership (TPP) megállapodás tárgyalásai újra kezdődtek – az amerikai fél mellőzésével. (A megállapodás most már a Comprehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership nevet viseli.) A saját igazát kereső Trump elnök világossá tette: a TPP-t nem akarja aláírni. Így 11 másik ország (Latin-Amerikától Ázsiáig) most azon dolgozik, hogy legalább vonatkozásukban megszülessen a megállapodás. A New York Times cikke szerint a szöveget a felek továbbra is úgy készítik elő, hogy amennyiben utóbb az Egyesült Államok meggondolja magát, akkor számára is vállalható legyen a belépés a CPTPP-be. Ennek megfelelően számos korábban kidolgozott szerzői jogi rendelkezést is felfüggesztettek, így a védelmi időt, a hatásos műszaki intézkedéseket és a jogkezelési adatokat illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük