Huszadjára Finnországban

Kimondani is furcsa, nem hogy megélni: immáron huszadik alkalommal érkezek Finnországba, ahol ezúttal is rendkívül sűrű program várt rám: előadások minden szinten.

A sort elsőként a turkui jogi kar információs társadalmi LLM képzésének kurzusa jelentette. Itt 24 mesterhallgatónak tartottam előadást szerzői jogi kérdéskörökben. Ezúttal a rendszerező elv a licencia szó volt. Ennek apropóján olyan vitatott területeket néztem át, amelyeken vagy kifejezetten van egy – adott esetben vitatható – engedélyezési metódus, vagy nincs, de talán épp kellene, hogy a rendszer hatékonyan működhessen. Így áttekintettük az árva művekkel, a kereskedelmi forgalomban nem kapható művekkel kapcsolatos gyakorlatot, az e-haszonkölcsönzést, a jogkimerülést és a hangmintázást.

Másodikként, még mindig Turkuban, a jubileum alkalmából előadást tartottam kari kollégáknak és hallgatóknak. A téma az egyébként sok szállal Turkuhoz kötődő jogkimerülés, és az ezzel összefüggésben hamarosan megjelenő angol nyelvű könyvem volt. A kötet ötlete ugyanis itt fogant meg a fejemben, még 2013-ban, illetve Turkuban és az ugyancsak finn Joensuuban fejlesztettem élesben az előadás-anyagaimat is.

Végül harmadikként 2017. november 17-én Helsinkiben tartottam előadást egy kiváló konferencián. Ennek részleteiről azonban két külön posztot írtam angolul (lásd itt és itt), így legyen elég e helyütt az, hogy mekkora élményt jelentett a finn szerzői jogászok krémjével, és számos további kiváló előadóval egy eseményen szerepelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük