Trónok harca új évad – éves kalózfesztivál

Éppen csak megjelent a Trónok harca 7. évadának első része, máris százezrek ugrottak rá nem csak a jogszerű vetítésekre, hanem a torrent és jogellenes streaming oldalakra is.

A Torrentfreak Game of Thrones Premiere Ignites Annual Piracy Bonanza című bejegyzése szerint a BitTorrenten például továbbra is a Trónok harca a legtöbbet megosztott tartalom. Az első torrentfájlok már néhány perccel a hivatalos sugárzást követően megjelentek a világhálón. Július 17-én a legtöbben egy 772,3 MB-os Divx/Xvid verzióját töltötték le az első résznek, amelyet 47.441-en seed-eltek. Ez a szám eltörpül amellett a több milliós nézettség mellett, amelyet ugyanezen sorozat bizonyos epizódjai elértek. Mindezt úgy, hogy a filmek tekintetében a torrent népszerűsége visszaesett a streaming oldalak javára. Ezek az oldalak még nagyobb fenyegetést jelentenek a jogosultaknak, mivel természetes ugyanakkor törvénytelen versenytársai az olyan szolgáltatásoknak, mint az HBO Go vagy a Netflix.

Az HBO intézkedései

Az HBO mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fájlcserélést. A cég számos népszerű torrent oldalt figyel és figyelmeztetések ezreit küldi ki a felhasználóknak azok internet-hozzáférés szolgáltatójukon keresztül, akiknek kapcsolatán keresztül a hetedik évad premierét töltötték le, derül ki a Torrent Freak és a Forbes bejegyzéseiből (Game of Thrones Pirates Being Monitored By HBO Warnings On The Way, HBO Going After ’Game of Thrones’ Pirates With Nerf Guns).

A figyelmeztetésbe belefoglalták a felhasználó IP címét, ahonnan az állítólagos jogsértő magatartás történt. Ugyanakkor a figyelmeztetés tényleges jogi lépéseket még nem vont maga után, mivel az HBO nem tudja az IP cím mögött rejtőző felhasználók valódi személyazonosságát, annak megállapításához bírósághoz kellene fordulnia. A felhasználók jó útra terelése érdekében a jogosultak egyelőre türelmesek, megelégszenek azzal, hogy a figyelmeztetés mellett felhívják a figyelmet arra, hogy az HBO műsorait legális keretek között is streamelhetik, illetve több eszközön is megtekinthetik, amennyiben a szolgáltatásra előfizetnek a televíziós szolgáltatójuknál. Kérdéses ugyanakkor, hogy a figyelmeztetés egyáltalán elér-e bármiféle eredményt, hiszen a masszív és megszokott torrentezőket és streamelőket kevéssé érdekli, így nincs érdemi elmozdulás a legális megtekintési csatornák felé.

Az HBO értesítési és eltávolítási eljárás keretében már eltávolíttatott öt különböző változatot torrentoldalakról. Ez a megoldási kísérlet nem új. A korábbiakban is próbálkozott az HBO értesítési és eltávolítási eljárás alkalmazásával. Ez az út talán célravezetőbb – egy fokkal – mint a felhasználóknak küldözgetett figyelmeztetések. Ugyanakkor a tömeges jogsértésekre csak egy nagyobb volumenű, átfogó intézkedéssorozat lenne a megfelelő válasz, mint amilyen például a jogsértő weboldalak tömeges és hosszú időre szóló, internet-hozzáférés szolgáltatók által kivitelezett blokkolása. Ám ez sem hozna teljes jogorvoslatot, mivel a harmadik országok fájlcserélőinek hozzáférését a jogsértő weboldalakhoz joghatósági problémák miatt nem lehetne megfelelően korlátozni.

Az internet népe nem csak a sorozatokat keresi, hanem egész estés filmeket is. A Torrentfreak másik cikkéből (Top 10 Most Pirated Movies of The Week on BitTorrent – 07/17/17) kiderül, hogy az elmúlt héten a legtöbbet a Múmia 2017 című filmet töltötték, amelyet a Ghost In the Shell, a The Boss Baby, az Alien Covenant, a Despicable Me 3, a Wonder Woman, a Kong: Skull Island, a The Fate of the Furious, a Going in Style, végül pedig a King Arthur: Legend of the Sword követett.

A bejegyzés a Danubia blogján jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük