Szerzői jogi adatbázis az SZTNH honlapján

Kiváló kezdeményezést indított a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala: a Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei alapján megszületett bírósági határozatokat tesz kereshetővé a honlapjáról.

Amikor a szerzői jogi tudatosságról beszélek, nem véletlenül teszem. Nem csekély időt és energiát szoktam annak szentelni, hogy forrásokhoz jussak, amikből kinyerhető akár az irányadó joggyakorlat, akár a jogirodalmi álláspont. Ez nem könnyű feladat, nem beszélve arról, hogy sok esetben csak előfizetéssel érhetők el ezek az anyagok.

A magyar joggyakorlat hozzáférhetősége egyenesen kriminális. (Általában véve is, szerzői jog területén is.) Az anonimizált bírósági határozatok kereshetősége – privát véleményem szerint – minősíthetetlenül gyenge. A válogatott bírósági ítéletek rendben vannak, azonban előfizetés mellett férhetőek csak hozzá többségében.

Ilyen körülmények között jött az SZTNH kezdeményezése: igyekeznek összegyűjteni és kereshetővé tenni azokat az ítéleteket, amelyeket SzJSzT szakvélemény előzött meg. (Mivel a bíróság jogkérdésben kért állásfoglalást a testülettől.) Az SZTNH honlapjáról elérhető felületen keresztül kereshető – jelenleg – 51 ítélet, amelyek száma a jövőben, a kollégák ígérete szerint tovább fog majd nőni. Az látható, hogy egyelőre nem a legfrisebb szakvéleményekhez kapcsolódó ítéletekről van szó, amiben persze semmi meglepetés nincs, ha arra gondolunk, egy bírósági ítélet mennyivel lassabban születik meg, mint egy elég szoros határidő mellett elfogadott szakvélemény. Mindenesetre a kritikus tömeg már most adott, ha pedig az ítéletek száma tegyük fel 100-200 darab lesz, akkor már tényleg egy vaskos adatbázisról beszélhetünk majd.

Egy szó mint száz: gratula a kollégáknak. (Mondhatom úgy is, hogy a tavaly lejárt Jedlik-tervben megfogalmazott szerzői jogi tudatosságnövelő gondolatok mostanra valóban kiteljesedtek.) Csak így tovább! (Köszönet a linkért az egyik „felelősnek”, Legeza Dénesnek.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük