Konzultáció az adatbázisok jogi védelméről

Az SZTNH weboldalán közzétett közleményt idéznénk.

„Az Európai Bizottság 2017. május 24-én nyilvános konzultációt indított az adatbázisok jogi védelméről szóló, az Európai Parlament és a Tanács 96/9/EK irányelvének felülvizsgálata kapcsán. A konzultáció 2017. augusztus 30-ig tart.

A Bizottság által kezdeményezett konzultáció célja az irányelv alkalmazásának és érvényesülésének vizsgálata és annak azonosítása, hogy szükséges-e a módosítása. A Bizottság a válaszok beérkezése után dönt a következő lépésekről.

Az adatbázis irányelvet 1996-ban fogadták el azzal a céllal, hogy az adatbázisok védelmének alapvető szabályait harmonizálja az Európai Unióban. Az adatbázisok jogi védelméről szóló irányelv jelenleg kétféle védelmet biztosít az adatbázisok számára. Egyrészt az adatbázis elemeinek eredeti jellegű összegyűjtése esetében szerzői jogi védelmet, másrészt, amennyiben az adatbázis tartalmának megszerzése, ellenőrzése, illetve előállítása minőségileg vagy mennyiségileg jelentős ráfordítással járt, ún. sui generis oltalmat.

A Bizottság 2005-ben már közzétett egy értékelést az adatbázis irányelv kapcsán. A 2005-ös értékelés szerint a sui generis oltalom számos területen bír jelentőséggel, ugyanakkor számos kérdés merült fel például ezen oltalom hatálya és az ezzel összefüggő kivételek kapcsán. Az Európai Unió Bírósága is számos ítéletet hozott az irányelv elfogadása óta, ezeket a döntéseket szintén elemzi majd a Bizottság.

E közlemény nyilvános és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján, az alábbi címen is elérhető: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Consultation_Database_Directive.

E helyt buzdítunk mindenkit a konzultációban való részvételre. Amennyiben indokoltnak tartják, akkor 2017. augusztus 15-ig juttassák el szjftitkarsag@hipo.gov.hu és niehat@im.gov.hu e-mail címekre a Bizottság részére megküldendő véleményüket annak érdekében, hogy a konzultációban történő kormányzati részvétel során az abban foglaltak figyelembe vételre kerülhessenek.

Együttműködését előre is köszönjük!

Igazságügyi Minisztérium                                                                Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

2017/06/19

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük