Breaking News: zöld jelzés a Marrákesi Szerződésnek

Az Európai Unió Bírósága zöld jelzést adott az EU döntéshozóinak, hogy ratifikálják a Marrákesi Szerződést. Habár nyolc tagállam is úgy látta, hogy az EU-nak nincs teljes kompetenciája az egyezmény aláírására, az EUB ezt kissé másként látta.

A luxembourgi fórum szerint ugyanis azzal, hogy a fogyatékkal élők számára az EU az InfoSoc-irányelven keresztül már eddig is lehetővé tette korlátozás vagy kivétel bevezetését, így a témakör uniós joganyagnak tekinthető. És a már meglévő uniós joganyagot módosító mindennemű nemzetközi normát kizárólag az EU jogalkotó szervei tehetnek az uniós joganyag részévé.

Ahogy az EUB véleményéről tudósító Euractiv idézi:

“once the treaty is concluded, all the member states will be required to introduce the exception or limitation for persons with a disability”.

Illetve

“since the Marrakesh Treaty may affect the directive on copyright or alter its scope, the Court concludes that the EU has exclusive competence and that the treaty may be concluded by the EU acting on its own.”

Egy szó mint száz: minden szempontból eljött az ideje, hogy a Marrákesi Szerződés az uniós – és rajta keresztül 28 tagállam – jogának a részévé váljon. Hogy egy áthallásos gondolattal zárja: végre tisztán látjuk, mi a teendő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük