(Négyes) Cikkajánló #8.1

Olyan sem volt még, hogy olyan „cikkajánlót” tegyek közzé, amelyben négy művet ajánljak egyszerre, ráadásul e cikkek, illetve kötetek mind blogunk szerzőitől származzanak. Lássuk őket – megjelenésük sorrendjében – egy-egy bekezdésben.

Ujhelyi Dávid bloggerünk Nemessányi Zoltánnal közösen jegyzett – és az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle legújabb számában megjelent – művében az Európai Bizottság szerzői jogi reformelképzelései keretében is felkarolt „ancillary right”, vagyis a sajtótermékek és hírportálok kiadóit, üzemben tartóit megillető kiegészítő jogi védelem német és spanyol előzményeit, a bizottsági előterjesztést, a híraggregátor oldalak (különösen a Google News) tevékenységének szerzői jogi megítélését és a modellel kapcsolatos pro és kontra érveket gyűjtötte össze és elemezte. A tény, hogy a koncepció az Európai Bizottság által kidolgozott Digitális Egységes Piac Stratégiának is a része, egyértelművé teszi, hogy e tanulmány fontos forrása lehet a témakört érintő jövőbeli kutatásoknak. A tanulmány bibliográfiai adatai: Nemessányi Zoltán – Ujhelyi Dávid: Breaking the news? A kiegészítő (szerzői) jog szerepe és megítélése, Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle, 2016. december, p. 29-54.

Harkai István a Szemle ugyanezen számában publikálta a jelen blogon is szépen, részleteiben felvázolt, az épített örökséggel kapcsolatos szerzői jogi kérdéseket taglaló tanulmányát. A tanulmány rendkívül színes, építészeti példáktól hemzseg, ugyanakkor szerzői jogi eseteket, szakvéleményeket is bőségesen felvonultat. Ezen felül külön erénye, hogy az épített örökség megőrzésével kapcsolatos nemzetközi szabályozást is szemügyre veszi, más szóval igencsak érdekes, újszerű nézőpontot kínál a terület megismerésére vágyóknak. A tanulmány bibliográfiai adatai: Harkai István: Rekonstruált műemlékek szerzői jogi aspektusból, Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle, 2016. december, p. 55-102.

Fotó: Kőhidi Ákos

Kőhidi Ákos immáron négy éve, hogy megvédte a doktori disszertációját a fájlcserélés magánjogi vonatkozásairól írt dolgozatával. Jó érzés ennyi év távlatából is látni, hogy a mű végre nyomtatásban is megjelent a Médiatudományi Könyvtár sorozatában. Ákos elmondása szerint (ugyanakkor) a kötet „csak” 60-70%-ban egyezik meg a disszertációval. Ami természetesen jó hír, hiszen e területen az elmúlt 4 évben rengeteg fejleményről hallhattunk (ahogy azt a blogon mi is igyekeztünk sokszor kitárgyalni). Vagyis Ákos kötete világosan a leginkább naprakész elemzése az idén nagykorúvá váló fájlcserélés területének. Amint a kötet letölthetővé válik az MTMI oldaláról, mi is megosztjuk. Addig is íme a kötet bibliográfiai adatai: Kőhidi Ákos: Fájlcsere és felelősség, Médiatudományi Könyvtár 25., Médiatudományi Intézet, Budapest, 2016.

Hajdú Dóra és Mezei Péter

Végül, de nem utolsósorban, megjelent Hajdú Dóra kollegina doktori disszertációja is, ugyancsak a Médiatudományi Könyvtár sorozatában. Dóra műve, amelyről már e blogon is szót ejtettünk (nyomon követve a védési eljárást is) a közös jogkezelés témakörének – szerintem legalábbis – forradalmi nézőpontú feldolgozását adja, lehetővé téve nem csak azt, hogy megértse az olvasó, mi is egyáltalán a közös jogkezelés, hanem ennek különböző megjelenési formáit is kritikusan vizsgálja, leginkább arra a kérdésre fókuszálva, hogy a kjk vajon a joggyakorlás módja vagy épp korlátja-e. A kjk iránt nyitott olvasók számára Dóra 200 oldalnál is hosszabb műve alapmű. A kötet bibliográfiai adatai: Hajdú Dóra: A törvény által előírt közös jogkezelés a magyar és a francia szerzői jogban, Médiatudományi Könyvtár 26., Médiatudományi Intézet, Budapest, 2016.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük