„Merre tovább szerzői jog?” – beszámoló az MSzJF szakmai ankétjáról

A Szerzői Jogi Szakértő Testület, a Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület, és a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület Szerzői Jogi Szakosztálya 2016. december 05. napján tartotta szakmai ankétját „Merre tovább szerzői jog? – az Európai Bizottság szerzői jogi reformcsomagjának első értékelése” címmel. A téma rendkívüli aktualitása miatt nagy érdeklődésre számot tartó rendezvénynek az Artisjus épülete adott otthont.  

Dr. Győri Erzsébet, az SZJSZT elnökének köszöntője után Dr. Szinger András, az Artisjus főigazgatója tartotta meg „A value gap és a felszámolására tett európai kísérlet” című nyitó előadását. Az online műfelhasználás történeti fejlődésének rövid bemutatásán keresztül rávilágított, hogy a felhasználók számára tartalomfeltöltést biztosító platformok megjelenésével egy értékhézag, azaz „value gap” is megjelent. Ennek oka, hogy a jogszerűen működő tartalomszolgáltatókkal szemben a növekvő számú aluljogosított szolgáltatásokhoz befolyt összegek a legtöbb esetben nem realizálódnak a jogosultak oldalán, megmaradnak a platformoknál. A GESAC az alkotó tevékenységet, mint jelentős iparágat ábrázolva 2014 óta próbálja elérni a probléma uniós szintű korrigálását, aminek eredményeként a kérdéskör megjelenik a reformcsomag egyik tervezetében.

Ezt követően három szekcióban vitatták meg a meghívott szakemberek a 2016. szeptember 14-én napvilágot látott tervezetek tartalmát, értékelték az előirányzott változásokat.

Az első vitaindító előadás során az MSZJF és az ALAI magyar tagozatának alelnöke, Dr. Grad-Gyenge Anikó mutatta be átfogóan a „Határon átnyúló szabad felhasználások és az out-of-commerce művek sorsa” témakört. A kivételek és korlátozások jelenlegi rendszerének működését a panel résztvevői, Dr. Amberg Eszter (OSZK), Votisky Zsuzsa (Typotex), Dr. Szakadát István (BME MOKK) és Dr. Lábody Péter (SZTNH) értékelték. Egybehangzó véleményük szerint valóban szükség van a reformra az oktatási szemléltetés, a közgyűjteményekben fellelhető kulturális örökség megőrzése valamint a szöveg- és adatbányászat területén, amelyeket a reform vonatkozó irányelv-tervezete kötelező kivételként kíván bevezetni. A kereskedelmi forgalomban már nem kapható művek digitalizálását a Bizottság ugyan nem szabad felhasználási esetkörként szabályozná, ám szintén fontos részét képezi az alkotások megőrzésének, így ez a rendelkezés is üdvözlendő.

A második panel az „Internet és televízió – regionális jogosítási kérdések és uniós válaszok”  témakörét járta körül. A szabadon folyó beszélgetést Dr. Faludi Gábor, a MIE elnökségi tagjának összefoglalója előzte meg, amelyben felhívta a figyelmet az EUB sokszor ellentmondásos gyakorlatára, valamint a megfelelő szabályozás még mindig fennálló hiányára. A diskurzus során Molnár Gábor (Gold Record Music Kft.) a zenészek és felhasználók szemszögéből mutatta be a jogi bizonytalanságok gyakorlati oldalát. Dr. Sár Csaba ügyvéd az EUB gyakorlatát vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a nyilvánossághoz közvetítés fogalmát tágítaná a Bíróság a digitális térben való megfelelő alkalmazhatóság jegyében.

Az ankét záró akkordjaként Burak Özgen, a GESAC vezető jogtanácsosának „A reformcsomag általános értékelése szerzői szemmel” című angol nyelvű előadását hallhatták a résztvevők. A konferencia során még nem érintett reformterületeket is taglaló előadás a joggyakorlatot is figyelembe véve fogalmazott meg pozitív és negatív kritikát a tervezetekkel kapcsolatban.

A rendkívül informatív, a kávészünetekben is szakmai eszmecserére sarkalló program ünnepélyes pillanatokkal zárult, átadták az MSzJF Apáthy-pályázatának díjait.

img_1031-001Kaskovits Melinda a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának végzős jogász szakos hallgatója. Érdeklődési területe a nemzetközi és európai uniós jog mellett a szellemi tulajdonvédelem. A kari szerzői jogi TDK keretében részt vett egy sportmozdulatok szerzői jogi védelmével kapcsolatos kutatásban, majd önálló, az Európai Unió digitális egységes piaci stratégiájának keretében zajló szerzői jogi reformról szóló dolgozatával bejutott a 2017-ben megrendezésre kerülő OTDK-ra, valamint a témában előadást tartott a Copy21 Blogshopon. Az írás, különösen az újságírás közel áll a szívéhez, az SZTE ÁJTK kari hírlapjának szerkesztőjeként dolgozott, majd több online jogi folyóiratban is jelentek meg cikkei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük