Szerzői jog a filmekben: különkiadás

A szerzői jog a filmekben témájú sorozatunkban olyan filmeket vesézünk ki, amelyekben szerzői jogi kérdések is megjelennek. Ez a különkiadás viszont ez alól kivételt képez, hiszen nem egy filmben felbukkanó problémát jár körül, hanem egy színésznő által indított valódi perben született ítéletet mutat be.

A színésznő az Oscar-díjjal is elismert francia Marion Cotillard, aki 2012-ben Jacques Audiard rendezésében forgatta a magyarul Rozsda és csont (De rouille et d’os) című filmjét, amelyben a színésznő egy amputált lábú delfinidomárt játszik. A film kedvező fogadtatásra talált, több neves díjat és jelölést is besöpört, a nézők is többségében szerették.  A forgatás helyszíne a francia Riviéra és a Belgiumban található Liège városa voltak. A forgatást nem kerülték el a fotósok sem, akik a helyszínen paparazzi fotókat készítettek a felvételekről, amelyeket aztán internetes hírportálokon tettek közzé.

Az eredeti kép megtekintése

Marion Cotillard forrás: Wikipedia

Marion Cotillard el kívánta távolíttatni ezeket a felvételeket az internetről, ezért bírósághoz fordult. Keresetében azzal érvelt, hogy a filmben nyújtott előadóművészi teljesítménye szerzői joggal szomszédos jogi oltalomban részesül. Vagyis az oltalom részeként bizonyos vagyoni jogok megilletik, így az is, hogy engedélyezze előadásának rögzítését és a rögzített előadás többszörözését, illetve lehívásra hozzáférhetővé tételét. A képek engedély nélküli elkészítésével és közzétételével pedig a hírportál megsértette ezeket a színésznő vagyoni jogait.

Az ügyben 2016. januárjában született meg a másodfokú ítélet (CA Versailles, ch. 1re, sect. 1re, 21 janvier 2016, n° 13/00226, Sud Presse c/ Mme Marion C.), amely az elsőfokú döntést helybenhagyva a színésznőnek adott igazat.

A bíróság megállapította, hogy amennyiben a színészt a fényképek játék közben ábrázolják, és a jelenetet éppen felveszik, az egyént előadóművészi teljesítménye közben, a szerep megformálása során kapják lencsevégre. Vagyis ilyen esetben a művészt valóban megilleti a szomszédos jogi védelem a Code de la propriété intellectuelle alapján (L. 212-3. cikk), ami azt jelenti, hogy a felhasználáshoz az előzetes írásbeli engedélye szükséges. Ez akkor is így van, mint ahogy az konkrétan Marion esetében is történ, ha a filmet egyébként közterületen forgatják. Sem ez, sem pedig az információ- és sajtószabadság nem adhat felmentést az engedély előzetes megszerzése alól, ha a képeket a jelenet forgatása közben készítik.

Ezzel szemben viszont, ha a képek a két jelenet felvétele között vagy a forgatási szünetben készülnek, a CPI nem alkalmazható, hiszen ilyenkor a színész nem játszik szerepet, vagyis nem előadóművészi teljesítménye közben fényképezik le. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy joghézag lenne, és nincsen alkalmazandó szabály. Mindössze arról van szó, hogy ilyen képek esetében a képmáshoz való jogra vonatkozó szabályokat, vagyis a Code civil 9. cikkét kell figyelembe venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük