Átszervezések a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület körül

Jelentős változások történnek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH). Az intézményt az Állami Számvevőszék nemrégiben átvilágította és hiányosságokat tárt fel.

Az SZTNH-hoz tartozó HIPAvilon Nkft. által ellátott feladatok köre ugyan összhangban volt a jogszabályi előírásokkal, azonban a HIPAvilon Nkft. nemzetközi kapcsolattartással, valamint újdonságkutatással összefüggő feladatai nem voltak egyértelműen elkülöníthetők – tárta fel nemrég az ÁSz.

Vélhetően ezek a megállapítások vezettek arra az eredményre, hogy hamarosan hatályát veszti a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületről szóló 287/2010. (XII. 16.) Korm. rendelet 6/A. §-a. A hivatkozott jogszabályhely ugyanis a HIPAvilon Nkft. működésének részletszabályait tartalmazza.

A 338/2016. (XI. 17.) Korm. rendelet azt is rögzíti, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának felügyelete az igazságügyi minisztertől a nemzetgazdasági miniszterhez fog kerülni, egy másik rendelet pedig a költségvetést módosítja a változásoknak megfelelően. A HIPAvilon Nkft. működésére vonatkozó rendelkezés 2017. január 1-én, a többi, a rendelet kihirdetését követő 15. napon lép majd hatályba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük