Donald Trump és az építészeti alkotások

Az építészeti alkotások témakörében végzett kutatásom során egy igen érdekes jogesetre leltem. Az Oravec v. Sunny Isles Luxury Ventures, L.C. ügyben egy bizonyos Donald J. Trump érdekkörébe tartozó vállalkozás volt az egyik érintett.


http://img.wonkette.com/wp-content/uploads/2016/08/nbc-fires-donald-trump-after-he-calls-mexicans-rapists-and-drug-runners.jpgAz ügyben a felperes azt állította, hogy a Trump Buildings (The Trump Organization, Donald Trump honlapon elérhető önéletrajza pedig itt) a Sunny Isles Beach floridai tervezése és kivitelezése során megsértette szerzői jogait, amikor a magasházak építése során a sajátjához igen hasonlító lifteket használt, amelyek kiugranak az épület homlokzatának párkánymagasságából.

Ezen felül a felperes további listát csatolt az eljáró Eleventh Circuit’s-hez. Ebben felsorolta azokat a hasonlóságokat, amelyeket szerinte a Trump Buildings lemásolt. Ezek a következők (vigyázat, az építészeti szókincsem magyarul is szakszerűtlen, de igyekszem pontos fordítást közölni): 1.) konkáv és konvex térelválasztók, 2.) a nevezett három lift tető fölé emelkedő kivitelezése, 3.) lekerekített épületvégződések, 4.) konstans rádiusz görbületek, 5.) az épületen található nyílások, 6.) ikertorony dizájn, 7) átlátszó járólap burkolatok, 8.) kör alakú pláza, 9.) központi elhelyezkedésű szökőkút, 10.) tetőn található medencék és más látképi elemek.

A fellebbviteli bíróság megállapította, hogy a Trump Buildings a tervekben valóban kalkulált a kérdéses liftházakkal, a konvex és konkáv térelválasztókkal, viszont cáfolt számos más, a listán szereplő elemet. Ilyen volt például a felperes épületébe beépített 320 láb hosszú és 42 láb széles, banán formájú padlózata, a Trump Buildings viszont ennél sokkal egyenesebb vonalú, 260 láb hosszú, 72 láb széles padlózatot alakított ki. A vitatott liftekkel kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy azok jelentős mértékben eltértek, másként lejtettek, mint a felperes épületén találhatók, így a Trump Buildings liftházai inkább voltak hasonlatosak egy hajókéményhez, miközben a felperesé vízszintesek voltak.

indepic2A többi hasonlóságról a bíróság megállapította, hogy az ötletek és formák, valamint a funkcionális épületrészek (ajtó, ablak), nem másolhatók, tehát két egymástól független tervező is juthat ugyanarra a következtetésre, alakíthatja hasonlóan a térformákat, elrendezést. Hiába volt tehát hasonló a Trump Buildings által kivitelezett épület a felpereséhez, az számos ponton jelentősen eltért attól. Amennyiben a bíróság a felperesnek adna igazat, azzal más tervezőket eltiltana attól, hogy a teret egymáshoz hasonló módon, de mégis egyedileg alakítsák.

(A linkekben szereplő oldal robotoknak érzékel, ezt ki kell pipálni, hogy nem vagytok azok!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük