(Olimpiai) Hírmorzsák #6.12

Tiltott GIF-ek. Tiltott közösségi médiázás. Periszkóp kalózok az Olimpián. A sajtburesz és ambush marketing. – (Olimpiai) Hírmorzsák #6.12.

Tiltott GIF-ek – Ha az Olimpiára gondolunk, minden bizonnyal az jut eszünkbe, hogy a sporteseményt a lehető legszélesebb körben láthatják az emberek: országonként általában a közszolgálati média közvetítheti az eseményeket. Vagyis akár mondhatnánk azt is, hogy a lényeg a lehető legszélesebb körben való elérhetővé tétel. Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy bárki más is bármit elérhetővé tehet saját oldalán vagy például egy közösségi felületen. A televíziószervezetek, és közvetítéseiken keresztül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerzői/kapcsolódó jogi jogainak a védelmét fent kell tartani. Ugyanakkor az még belőlem is szomorúságot vált ki, amikor a jogosultak a GIF animációk közzétételét is tilalmazza. Ezzel ugyanis szerintem őket nem éri érdemi kár… Sőt, lássuk be, enélkül a kiribati tánc nélkül viszont kevésbé jó szájízzel emlékeznénk a versenyekre. Ám hogy, hogy nem, a NOB már le is vetette azt a videót a YouTube oldaláról, ami e táncot kissé újraértelmezte…

Tiltott közösségi médiázás – És bizony, ahogy fentebb utaltam rá, már a közösségi médiában történő megosztás sem fogadható el a NOB szerint…

Periszkóp kalózok az Olimpián – A Twitter Periscope szolgáltatása lehetővé teszi élő streamek közvetítését. Nos, ezt egyesek – alkalmanként néhány tucat nézőt elérve – arra használták fel, hogy egyes olimpiai sporteseményekről közvetítsenek. A NOB-nak – ez esetben úgy gondolom teljes joggal – ez sem tetszett, és számtalan – négy számjegyű – eltávolítási kérelmet küldött ki a Periscope felé a csatornák eltávolítása érdekében.

A sajtburesz és ambush marketing – És bár nem szerzői jog, de legalább magyar hír. Hazánkban is belefutottunk a NOB szigorú jogérvényesítési politikájába. Történt ugyanis, hogy egy fiatal bronzérmes úszó elszólásából szállóige lett, melyet néhány hazai hamburgerező is szeretett volna kihasználni. A „sajtburesz” ötlete azonban kiverte a biztosítékot a NOB-nál – és a nevében idehaza eljáró MOB-nál -, és a sportoló személyiségi jogaira (is) támaszkodva a reklámok eltávolítását kezdeményezte, továbbá a jelek szerint két hamburgerező (egy nagy franchise és egy „kisebb” buregerő) azonban perre is készülhet minden bizonnyal. Az ugyanis a NOB alapvető kikötése, hogy a versenyek ideje alatt csakis a hivatalos szponzorok reklámozhatnak a helyszínen és a televíziókban, illetve a sportolók sem hozhatók összefüggésbe nem hivatalos szponzorokkal. (És hát a versenyek hivatalos hamburgerszállítója a McDonald’s.)

Egy szó mint száz: ez az Olimpia sem múlt el híresebb szerzői és szellemi tulajdonvédelmi esetek nélkül. (Külön köszönet Pogácsás Anettnek és Németh Lacinak a hírek gyűjtésében nyújtott segítségért.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük