Bíróság előtt a hatásos műszaki intézkedések

Az 1998. évi Digital Millennium Copyright Act számos változást hozott az Egyesült Államok szerzői jogában. A hatásos műszaki intézkedésekkel (anti-circumvention measures, technological measures) foglalkozó rész a DMCA mind a mai napig leginkább vitatott területei közé tartozik, többek között alapjogi kritikák is érték. Úgy tűnik, hogy a District Court of Columbia-nak lehetősége lesz pontot tenni az elhúzódó vita végére.

A hatásos műszaki intézkedések az 1996. évi WIPO Copyright Treaty (WCT) hatására terjedtek el világszerte az egyes országok szerzői jogában, így az Egyesült Államokban is. Lényegük, hogy a szerzői jogi védelem alatt álló műveket védő technikai akadályok (pl. DRM – Digital Rights Management) megkerülését az alapjogviszonytól elszakadva jogellenessé teszik. Ezzel nyilvánvalóan számos jogsértő felhasználásnak (pl. többszörözést, egyedi lehívásra történő hozzáférhetővé tételt) lehet elejét venni, ugyanakkor egyébként a szerzői jogot nem sértő szabad felhasználásokat is jogsértővé lehet tenni (ld. format-shifting). A hatásos műszaki intézkedések jellemzően nem csak magánjogi, de büntetőjogi védelmet is élveznek (nálunk a Btk. 386. §-ában kell keresni).

eff-logo-plain-300

Forrás: eff.org

Az Egyesült Államokban a Library of Congress vezetője hároméves időszakokra kivételeket adhat a hatásos műszaki intézkedések megkerülése alól, amely kivételeket a három év lejártával meg kell újítani. A jelenlegi, 2010 óta irányadó kivételek között szerepel pl. a mobiltelefonokon való rendszergazdai jogosultságok megszerzése (jailbreak) jogszerűen megszerzett szoftver használatához, vagy más hálózati szolgáltató igénybevételéhez, a DVD-k másolásvédelmének feltörése (ripping) a rajta található tartalmak részleteinek oktatási, dokumentációs vagy nem kereskedelmi felhasználásához.

A The Electronic Frontier Foundation (EFF) álláspontja szerint ugyanakkor a szerzői jogokat a véleménynyilvánítási szabadság korlátaiként kell kezelni, ennek folytán pedig egy általános tilalom meghatározott szűk kivételekkel nem fenntartható. Továbbá túlzottan rugalmatlannak tartják a kivételek háromévente történő felülvizsgálatát is, amely olvasatukban nem alkalmas a véleménynyilvánítás szabadságának biztosítására, és nem biztosítja, hogy a jogszabályok lépést tartsanak a változó technológiával.

Ezért az EFF két peres eljárásba is felszólalt az alperesek oldalán. Az egyik alperes Matthew Green, szoftveres biztonsági réseket keresett (feltehetőleg azok kijavítási céljából), a másik pedig Andrew Huang, aki egy online videókat letöltő és szerkesztő programot alkotott, mindkettőjük tevékenységében szerepet játszott a hatásos műszaki intézkedések megkerülése. Az eljáró bíróságnak tehát lehetősége lesz megmérni a védelmi intézkedéseket alkotmányjogi szempontból is, amely vizsgálat eredményeit mi is nagy kíváncsisággal várjuk.

A borítókép az en.wikipedia.org holnapról származik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük