Breaking News: művészeti szabadság kontra szerzői jog

A német Szövetségi Alkotmánybíróság valószínűleg mintaértékű határozatot hozott a híres német sampling perben, a Metall auf Metall ügyben. Győzött a sampling.

Ami nem kis meglepetés. Az alapügyet ugyanis – több mint egy évtizedes jogi csatározás után – a Kraftwerk nyerte. (Az ügy részleteiért klikk az iménti linkre, ahol a blog keretében alaposan szemügyre vettük a német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletét.) Utóbb azonban az Alkotmánybíróság elé jutott a jogvita, amely forradalmi értelmezéssel élve azt mondta, hogy a másodlagos alkotók „művészeti szabadságjoga” („künstlerischen Entfaltungsfreiheit„) lehetővé teszi, hogy a hangfelvételelőállítót megillető jogok megsértésével lehessen létrehozni új alkotást, amennyiben végső soron a másodlagos mű nem versenyez az elsődleges tartalommal, és nem okoz gazdasági veszteséget az eredeti hangfelvétel-előállítónak.

 

A határozat annyira kardinális, robbanásszerű, újító és még sorolhatnám, hogy most csak egy breakinget kap, rövidesen pedig, amint elolvastam az egészet, egy teljes posztot.

 

Addig is íme egy angol összefoglaló az ArsTechnicán, valamint az IPWatch oldalán, és egy német a Zeit Online oldaláról. A hírért egyébként örök hála Katona Tibor kollégának.

One thought on “Breaking News: művészeti szabadság kontra szerzői jog”

  1. Pingback: A Metall auf Metall határozat elemzése – COPY21
  2. Trackback: A Metall auf Metall határozat elemzése – COPY21

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük