No comment #2.8: az agy oldalsó frontális orbitális kérge és a szerzői jog

Nos, nekem ilyen kutatásaim nem készültek a fájlcseréléssel kapcsolatos könyveimhez. Ám egy No comment hírt megér az ausztrál tudósok kutatási eredménye.

A HVG.hu az alábbiak szerint foglalta össze a fájlcserélés kontra moralitás témakörében folytatott ausztrál idegsebészi kutatás lényegét:

„A kutatók arra jutottak, hogy a lopás kapcsán az agy oldalsó frontális orbitális kérge aktívabb lesz – az a terület, ami a morális érzékenységet befolyásolja. Kiderült: az említett terület sokkal aktívabb, ha egy fizikai tárgy eltulajdonításáról van szó. Robert Eres szerint mindez azt mutatja, az emberi agy nagyon eltérően dolgozza fel a különböző tevékenységeket.
Molenberghs mindez annak köszönhető, hogy a digitális tartalmat nagyon nehéz elképzelni, ezért kevésbé érzi magát bűnösnek egy felhasználó, ha illegálisan szerzi meg azt. A kutató szerint az már evolúciósan belénk lett kódolva, hogy tiszteljük a másik fizikai tulajdonát, az illegális letöltéskor azonban nem tudjuk tárgyiasítani az adott filmet, zenét vagy szoftvert.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük