A Facebook szép csendben bevezette a saját DRM rendszerét

Rendhagyó módon egy indexes fórumozó írását idézném szó szerint, mielőtt rátérnék a bejegyzés valódi témájára, miszerint egy új Facebook rendszer, a Rights Manager fogja ezentúl a jogtulajdonosok munkáját segíteni a szerzői joggal védett műveik védelme kapcsán. 

„Kellene egy kis segítség. Kb két éve youtube-ozok, pénz szerzés céljából, és most kifogtam egy jó kis zene albumot ami 3 hét alatt 97 eurót hozott össze, de ez a zene album ilegális, mert le van lassítva, és csak akkor lehet normálisan lejátszani ha 1.25 re állítod a fogaskeréknél az ikont. Így fizetős, mert nem azonosítja a yt kereső illegális videónak. Ok tudom szemét csaló vagyok, de amig nem lesz rendes munkám muszáj ilyesmivel is foglalkoznom a rendes csatornám mellett. Így megvan a havi 40k álltalában. Csak azért írtam ilyen részletesen körül a dolgokat, hogy értetőbb legyen a kérésem. Most különösen fontos, hogy megkapjam ezt az összeget mert ezen kívül semmilyen más bevételem sincs sajna, és volt már hogy elbuktam 80k-t mert az egész csatorna kuka lett, mivel spamnak jelölték a videóimat.” Forrás: forum.index.hu
facebook

Forrás: Facebook

A Facebook a napokban bejelentette, hogy a jogtulajdonosok ezentúl a Rights Manager felületen keresztül kapnak segítséget. A Facebook szerint az új rendszer hatékony és rugalmasabb lehetőséget biztosít majd a jogvédett tartalmak kezelése kapcsán. Ilyen tekintetben tehát a tartalomkezelő és a digitális jogkezelő rendszerek (DRM) egyfajta hibridjének tekinthető a kezdeményezés.

A videók védelme és későbbi  azonosítása kapcsán a Facebook külön API-t ad a jogkezelők számára, amely az alábbi felületen érhető el. A rendszer nem pusztán a feltöltéseknél és megosztásoknál hatékony, hanem a live stream felületeken is monitorozza a jogvédett tartalmakat, illetve képes az engedély nélküli felhasználások blokkolására is. Mindezt a videókhoz társított, egyedi ContentID segítségével éri el.
 

Ezzel párhuzamosan nem pusztán a jogsértő digitális adattartalmak technikai azonosítását könnyítette meg a Facebook a jogtulajdonosok számára, hanem komplett bejelentő-rendszert is létrehozott a jogsértésekről szóló értesítések fogadására. A bejelentési eljárást ezen a felületen lehet egyébként kezdeményezni, de emellett, részben talán konkuráló jelleggel megmaradt a már jól ismert DMCA szerinti bejelentések rendszere is.

Nem lehet azt mondani, hogy felrobbant volna a hírtől az internet, pedig számos kérdés nyitva van az API működése és a bejelentési eljárás kapcsán egyaránt, mint arra a TechDirt korábban már rámutatott. Az eltávolítási eljárásnál nyitott kérdés, hogy mihez kezd majd a Facebook a trollkodó eltávolíttatókkal. A leírásuk szerint ugyanis a jogosulatlannak vélt eltávolítást követően a felhasználónak azt tanácsolják, hogy vegye fel a kapcsolatot az eltávolíttatóval, ha az eljárást jogtalannak érzi De az élő stream blokkolása kapcsán is voltak már furcsa esetek a Youtube hasonló célt szolgáló eljárása nyomán.

 

Ezen túlmenően, elméleti síkon sem vagyok meggyőződve arról, hogy a DMCA eljárás „DRM rendszerként” történő beépítése a Facebook felületébe különösebben hatékony eszköz lenne a jogosulti oldalon. A véleményem szerint ugyanis az eltávolítással kapcsolatos tevékenység jól leírható a macska-egér harc végtelen körforgásával. Mindez pedig nem a problémák kezelését, hanem a látszatmegoldás ábrándja mögött a valódi problémák rögzülését és továbbélését segíti elő leginkább. Mindenesetre elkészült tehát egy újabb fegyver a szerzői jogi jogsértések elleni küzdelemre, amit ezentúl használatba vehetnek a szolgáltatásra feliratkozók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük