Hírmorzsák #6.3

A Legfelsőbb Bíróság elé kerül a Google Books ügy? Zenei archívum Hollandiában. Nagy számok törvénye… Nem kell az amerikaiaknak a „making available” jog. Szerzői jogi tudatosságnövelés a könyvkalózkodás kapcsán. – Hírmorzsák #6.3.


Szerzői jogi tudatosságnövelés a könyvkalózkodás kapcsán – Az IPWatchDog oldalán egy olyan érdekes kezdeményezésről olvashatunk, amely a könyvpiacot érintő (sújtó) kalózkodásból eredő negatív következményekre felhívva a figyelmet igyekszik felvenni a harcot a legális értékesítések jövőjét veszélyeztető magatartásokkal szemben. A szerzői jogi tudatosság erősítése reményeim szerint rövidesen kutatásaim egyik központi elemévé fog válni. Már csak emiatt is fontosnak érzem, hogy a belinkelt hírt széles körben megosszam.

A Legfelsőbb Bíróság elé kerül a Google Books ügy? – Tavaly év végén került pont másodfokon a Google Books ügyére. S mivel a tét óriási (az Authors Guild már azzal is 125 millió dollárt bukott, hogy a bíróság néhány éve nem hagyta jóvá a szervezet és a Google megegyezését), a felek is mindent megtesznek, hogy a Legfelsőbb Bíróság befogadja az ügyet. A jelek szerint számos szerző állt újult erővel az Authors Guild mellé. Őszinte leszek: vajmi kevés esélyt látok a certiorari befogadására. Hasonló gondolatokat lásd még itt.

Forrás: Red Bull Music Academy

Zenei archívum Hollandiában – Nos, valahogy így kellene. Mindent megőrizni. A hollandoknál legalábbis ez reálisnak tűnik… Az én szavaim helyett beszéljen a linkről elérhető tartalom.


Nagy számok törvénye… – A Google óriás cég. Óriási vágyakkal. Óriási megoldásokkal. És óriási felelősséggel. A cég által működtetett számos szolgáltatás mára olyan nagyra nőtt, hogy arról már csak makro-statisztikákban lehet beszélni… És épp ezt kaptuk nemrég a TorrentFreak híradásában. Eszerint ugyanis a cég óránként (!) százezernél (!) több eltávolítás iránti értesítést kap. Ez óriási!

Nem kell az amerikaiknak a „making available” jog – Tavaly nyáron, mikor Washingtonban, a Szerzői Jogi Hivatalban jártam, nagyon érdekes eszmecserét folytattam a Hivatal számos munkatársával a lehívásra hozzáférhetővé tétel vagyoni jogának esetleges amerikai implementálásáról. Már akkor érezhető volt, hogy e téren szkeptikusak a kollégák. És lőn: így is lett. A napokban közzétette a USCO a legújabb jelentését, melyben arról olvashatunk, hogy a Hivatal nem javasolja a „making available to the public” jog bevezetését az amerikai szövetségi szerzői jog rendszerébe, tekintettel arra, hogy a már meglévő jogi keretek (különösen a distribution, a performance és a display jogok) megfelelnek az internetes felhasználások (lehívásra hozzáférhetővé tétel és streaming) kezelésére.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük