No comment #2.1 Végre pont kerül a makákó-selfie ügy végére

A szerzői jog iránt érdeklődők minden bizonnyal emlékeznek a híres, megmosolyogtató és vitán felül túlhype-olt makákó-selfie esetre. Úgy fest egy jó ítéletnek hála végre jogtörténetként nyúlhatunk majd az ügyhöz.

Forrás: petapixel.com
A blogon már számtalanszor beszámoltunk a makákó-selfie ügy egyes részletiről és alakulásáról (itt, itt, itt és itt – és ez nem is az összes), legutóbb pedig arról adtunk hírt, hogy a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) újra felvéve az ügy fonalát megpróbálja peres eljárás során kiharcolni, hogy a kérdéses fotókon ne is David Slater fényképésznek, a fényképezőgép tulajdonosának, hanem Naruto-nak, vagyis a képeket készítő makákó majomnak ismerjék el a szerzői jogait.
A PETA kevésbé szofisztikált érvei között megtalálhatjuk, hogy Naruto azért jogosult szerzői jogokra, mivel „[it was able] understanding the cause-and-effect relationship between pressing the shutter release, the noise of the shutter, and the change to his reflection in the camera lens.„, vagyis megértette az ok-okozati összefüggést a kioldó gomb megnyomása, és a zárhang illetve tükröződésének az optikában való megváltozása között.
Az eljáró bíróság végül – helyesen – nem adott helyt a szerzői jogi szempontból nyilvánvalóan értelmetlen érvelésnek, és kimondta, hogy bár a Kongresszus és az Egyesült Államok elnöke együttesen kiterjeszthet bizonyos jogokat állatokra is, a szerzői jogok tekintetében semmi sem utal arra, hogy ez megtörtént volna.
Magunkat is megnyugtatva feltételezhetjük, hogy a PETA állatvédő szervezet sem gondolta komolyan, hogy ebből a komédia-szerű peres eljárásból győztesen kerülhetnek ki, a cél inkább a hírverés, az állatok jogi státuszának promotálása lehetett, amit viszont kétség kívül sikerült elérniük, ha nem is a legelegánsabb eszközök segítségével. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük