No comment #1.11: most jó előadónak lenni!

Ritka az olyan, amikor a „No comment” rovat abszolút pozitív tartalommal bír. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda honlapján a minap közzétett hír azonban ilyen, melyet épp ezért nagy örömmel, teljes terjedelmében közlünk a blogon – színes ábrákkal kiegészítve.


Az EJI a napokban fizeti ki a zenészek, színészek számára a hangfelvételeik, filmjeik felhasználása után járó éves jogdíjat. Az egyesület idén rekordösszegű, 2,1 milliárd forintot megközelítő jogdíjat oszt fel a jogosultak között.


Az EJI által kifizetett jogdíj összege évről évre növekszik: az idén az előző évhez képest 30%-kal. Az aktuális jogdíjfelosztás során az EJI 52 000 hazai és külföldi zenész, színész, táncos és artista számára fizet ki jogdíjat. 

A rádiós sugárzási jogdíjak felosztásakor az EJI csaknem 8 millió elhangzás adatát dolgozta fel, az érintett 44 000 zenész között pedig 1,2 milliárd forint jogdíjat osztott meg. Mivel az egy sugárzásra eső rádiós jogdíj a rádió által fizetett díj mértékétől, illetve a lejátszások számától függ, az egy-egy zenész számára megállapított összeg idén is jelentős szórást mutat. A feldolgozott játszási listák alapján a legtöbb felvétel csupán egy-két alkalommal került adásba, miközben volt olyan dal is, amelyet sokezer alkalommal is hallhattunk tavaly a hazai rádiókban. Az érintett előadók közel felének jogdíja a játszási arányok miatt így ezer forint alatti, miközben a tíz legtöbbet játszott, legnagyobb jogdíjban részesülő zenész összesen közel negyvenmillió forintot vehet fel. 

A televíziós ismétlési jogdíjból idén körülbelül 8000 színész részesült összesen 260 millió forint összegben. Az M3 csatorna működésének köszönhetően az MTVA közel dupla annyi műsort ismételt meg 2014-ben, mint egy évvel korábban, ami a korábbi mintegy 42 000 forintról 33 000 forintra csökkentette az átlagos jogdíj szintjét. Nyolc színész kap egymillió forintnál nagyobb összeget, miközben csaknem 200 művész kevesebb, mint ezer forintra jogosult. Ezen adatok tükrében az EJI az előadóművészek érdekeinek védelme érdekében tárgyalásokat kezdett az MTVA-val arról, hogy a produkciók ismétlési gyakoriságát alapul véve a jogdíj mértékének megállapításánál érvényesítsék az arányosság szempontjait. 

Az EJI most első ízben osztott fel úgynevezett háttérzenei jogdíjat. Ennek lényege, hogy az éttermekben, kereskedelmi üzletekben saját telepítésű berendezéseikkel háttérzenét szolgáltató vállalkozások játszási listáinak beszerzésével a jogdíjfelosztás még pontosabbá vált. A kísérleti jelleggel végzett felosztás alapjául most négy felhasználó játszási adatai szolgáltak. 

Az összes jogdíjat tekintve egy-egy előadóművész átlagosan 23 000 Ft jogdíjat vehet fel az EJI-től a közeli napokban. 154 zenész, színész jogdíja meghaladja az egymillió forintot.

Forrás: EJI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük