Hírmorzsák #5.14

HADOPI: 5 millió csapás. Geo-blokkolás: szerzői jogi vagy versenyjogi probléma? Stream mindenek felett: hány százalék jár a német szerzőknek? A Facebook is a zenei streaming piacra lép? Éljen a streaming, a DVD sem halott! Kínában is tilos a jogellenes streming. Terms of use-zal a linkelés ellen? – Hírmorzsák #5.14.


HADOPI: 5 millió csapás – A TorrentFreak két hete számolt be arról, hogy a francia HADOPI törvény alapján beindított fokozatos válasz rendszer 2010. szeptemberi indulása óta eltelt időben immáron több mint 5 millió figyelmeztetést továbbítottak a felhasználók felé. Ennek döntő többsége – értelemszerűen – első figyelmeztetés. Egész pontosan:

„Between September 2010 and June 2015, a total of 4,897,883 initial warning notices were sent to French Internet account holders. In the same period 482,667 individuals received a second notice while just 2,221 reached the third stage.”

A bírósági eljárások száma ugyanakkor továbbra is csak százas nagyságrendben mérhető éves szinten.

Geo-blokkolás: szerzői jogi vagy versenyjogi probléma? – Amikor Ansip és Oettinger biztosok „Digital Single Market” című, a szerzői jog szempontjából nézve is releváns reformkoncepciójáról írtam, említést tettem róla, hogy az egyik központi kérdést az internetes szolgáltatásokhoz földrajzi határok szerint biztosított hozzáférés kérdése (más szóval a hozzáférés korlátozása), angolul „geo-blocking” is a reformok listájára került. A legújabb hírek szerint ez a témakör annyira fontos az európai biztosok számára, hogy immáron nem csak a belső piac, de a versenyjog szemüvegén keresztül is közvetlenül vizsgálják e gyakorlatnak az uniós joggal való összeegyeztethetőségét. A hurok tehát szorul, ami hosszú távon talán valóban kedvező lehet a fogyasztóknak, ám egyelőre nem ismert előttem, hogy a szolgáltatók miként reagáltak erre az irányra. E vonatkozásban lásd még a TorrentFreak írását.

Stream mindenek felett: hány százalék jár a német szerzőknek? A Facebook is a zenei streaming piacra lép? Éljen a streaming, a DVD sem halott. Kínában is tilos a jogellenes streaming! – A Dal+Szerző online felületén egy érdekes rövid hírt olvashattunk július legvégén. Rónai András jelentése szerint a német szerzők a jelenlegi rendszert gyökeresen megváltoztatva a streamelésből származó bevételek 50%-át követelik maguknak. Mindeközben a tengerentúlról az a hír érkezett, hogy a Facebook megállapodást tervez kötni a legnagyobb kiadókkal annak érdekében, hogy a felhasználói hírfolyamra a kiadók által kiválasztott hangfelvételeket automatikusan beilleszthesse a cég. Más szóval a „facebookozás” közben a felhasználók automatikusan zenei élményhez jutnának. Csak ezúttal már nem a YouTube videók beágyazása, hanem közvetlen FB „ajánlat” alapján. Végül még egy érdekesség: miközben a Netflix streaming szolgáltatásának több tízmilliós előfizetői bázisa van a világ 50 országában, és még azt hihetnénk, ez a modell létezik már csak, jó tudni, hogy továbbra is több mint ötmillió előfizetője van a cég DVD-s szolgáltatásának, amely ágazat továbbra is a legtöbb profitot termeli a cég számára. Még mondják, hogy a DVD halott. Végül az utolsó link szerint már Kínában is tilos a jogellenes streaming! Ez mekkora váltás a korábbi nemtörődöm attitűddel szemben!

Terms of use-zal a linkelés ellen? – Eleonora Rosati egy újabb érdekes posztot tett közzé az IPKat blogon. Ebből megtudhatjuk, hogy miközben újabb előzetes döntéshozatali eljárás elé néz az EUB a linkelés tárgyában, addig a 2015-ös torontói Pan Am and Parapan Am játékok hivatalos weboldalának használati feltételeit rögzíti dokumentum a következőket rögzíti:

Links to this Site are not permitted except with the written consent of TO2015™. If you wish to link to the Site, you must submit a written request to TO2015™ to do so. Requests for written consent can be sent to branduse@toronto2015.org. TO2015™ reserves the right to withhold its consent to link, such right to be exercised in its sole and unfettered discretion.

Erre még én sem gondoltam, talán egy no comment rovatot is megérdemelt volna a hír, annyira meglepő és mulatságos…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük