Tényleg a panorámaszabadság lenne a lényeg?

Számtalan véleményt és kommentet olvasva nem állhatom meg, hogy a mai (2015. július 9.) Európai Parlamenti szavazás előtt még megosszam érzéseimet a Reda-jelentés körül kialakult véleményekről. 

A Facebookot ellepték a HVG friss cikkének a megosztásai. Az egyébként egészen jól sikerült anyag tömören rávilágít arra, mit tartalmaz a Parlament elé terjesztett, az előkészítőjéről Reda-jelentésnek nevezett dokumentum. Igaz, hogy a Kalózpárti EP képviselő anyaga számos módosításon ment keresztül, és az is igaz, hogy épp az egyik ilyen módosító csapta ki a biztosítékot számtalan embernél.
Enyhén szólva is túlreagálásnak érzem, amit a kommentekben olvasok. A Reda-jelentés sem csak a panorámaszabadságról szólt. Számos olyan eleme van, amelyek SOKKAL fontosabbak annál, hogy a kifejezetten ÜZLETI CÉLÚ felhasználások esetén engedélyhez kötnék az egyébként JOGVÉDETT épületek fotózását. Ilyen például a linkelés szabadsága, amely – összhangban az EUB Svensson és BestWater döntéseivel – gyakorlatilag garantálja, hogy senkinek ne kelljen félnie, ha megoszt egy linket más személlyel, feltéve, hogy a forrástartalom amúgy is szabadon hozzáférhető az interneten keresztül. Ugyanilyen fontos eleme a jelentésnek a HVG által is említett könyvtári szabad felhasználások szélesítése, amely végső soron az ilyen közintézmények középtávú fennmaradását is biztosíthatják. Szélesebb szabadságok nélkül ugyanis irreális volna elvárni, hogy a „digitális bennszülöttek” információ-igényét a könyvtárak elégítsék ki. Ezekhez képest – ismétlem magam – elhanyagolható kérdés, hogy a kivilágított Eiffel-toronyról haszonszerzési célokból lehet-e engedély nélkül képet készíteni vagy sem. Én személy szerint ezzel egyet tudok érteni, még akkor is, ha abszurdnak is tartom, hogy egy fényjáték szerzői jogi védelme miatt támadják az egész jogterületet.
A mai szavazást lehet egyébként minősíteni, de fölösleges. A lényeg az lesz, amit majd a Bizottság év végén előterjeszt, és még inkább az, amit ez alapján a Parlament és a Tanács elfogad. Addig sok minden lefolyik majd a Dunán és a Tiszán és a Zagyván és a többi…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük