Hírmorzsák #5.12

Szerzői jogi reformjavaslat az Egyesült Államokban. Weboldalak (tömeges) blokkolása az Egyesült Királyságban: ez a megoldás? Útban az ausztrál szerzői jogi reform. Felmérés a digitális oktatásról. Milyen hatása lesz az Apple Musicnak a zenepiacra? – Hírmorzsák #5.12.

Marino és Chu képviselők (középen)
Forrás: Grammy.com
Szerzői jogi reformjavaslat az Egyesült Államokban – Nem is oly rég az Egyesült Államok Képviselőházának két tagja, Tom Marino és Judy Chu képviselők előterjesztettek egy törvényjavaslatot a szerzői jogi törvény egyes passzusainak a módosítására. A draft alapvetően a Szerzői Jogi Hivatal működésének és felépítésének a reformját célozza (melyre egyébként a Hivatal igazgatója, Maria A. Pallante is tett már javaslatot).

Weboldalak (tömeges) blokkolása az Egyesült Királyságban: ez a megoldás? – Kiváló kutatási anyagra leltem, amely a brit High Court weboldalak blokkolásával kapcsolatos gyakorlatát vette górcső alá. Brett Danaher, Michael D. Smith és Rahul Telang írása a „The Effectiveness of Site Blocking as an Anti-Piracy Strategy: Evidence from the U.K.” címet viseli, és a statisztikailag reprezentatív mintából kikövetkeztethető fogyasztói attitűdök elemzésén alapul. Ami a lényeget illeti:

„Our analysis found that blocking The Pirate Bay had little impact on UK users’ consumption through legal channels. Instead blocked users switched to other piracy sites or circumvented the block by using Virtual Private Networks. However, unlike the May 2012 Pirate Bay block, our results showed that when 19 sites were blocked simultaneously, former users of these sites increased their usage of paid legal streaming sites by 12% on average, relative to the control group. The blocks caused the lightest users of the blocked sites (and thus the users who were least affected by the blocks, other than the control group) to increase their use of paid streaming sites by 3.5% while they caused the heaviest users of the blocked sites to increase paid streaming visits by 23.6%, strengthening the causal inference in our result. As we discuss in our paper, the most likely explanation for this result — and one supported by other observations in the data — is that when only one site is blocked, most pirates have an easy time finding and switching to other piracy sites. But, blocking many sites can increase the cost of finding alternate sources of piracy enough that a significant number of former pirates will switch their behavior toward legal sources.”

Ja, és mindeközben újabb oldalakat blokkolt a High Court. Az IPKat júliusi rövid híre szerint pedig a blokkolt oldalak száma 500 fölé kúszott.

Útban az ausztrál szerzői jogi reform – Egészen pontosan a szerzői jogok érvényesítését szigorító törvénymódosítás, amely lehetőséget teremtene arra, hogy épp az imént tárgyalt angol blokkolási gyakorlathoz hasonló eszközökkel tegye lehetővé az ausztrál bíróságoknak a külföldi weboldalak ausztráliai elérésének a korlátozását. Mindezeken felül a módosítási javaslat az internethozzáférési-szolgáltatók számára is előírna egy kötelező „code of conduct” követését.

Felmérés a digitális oktatásról – A PPMI litván szervezet a Bizottság megbízásából jelentést készít a digitális oktatás kérdéséről. Szerencsém volt, hogy a nemzeti jogokat megvizsgáló jelentés Magyarországra vonatkozó részének elkészítésében részt vehettem. Ugyanakkor a belinkelt kutatás a felhasználói attitűdök mérését irányozza elő. Akit érdekel az elektronikus tanulás lehetősége, és szeretne abban közreműködni, hogy ezt hatékony jogi szabályozással segítse az Európai Unió, vegyen részt a felmérésben.

Milyen hatása lesz az Apple Musicnak a zenepiacra? – Peter Yu kollégám egy rendkívül érdekes publicisztikát tett közzé a The Conversation online portálon. Épp a legutóbbi Hírmorzsákban számoltam be az Apple új streaming szolgáltatásáról, és a téma most annyira felkapott, hogy mindenki azt találgatja, valójában képes lesz-e az Apple megmaradni a piacon a saját alkalmazásával. Nem kétlem, hogy igen, köszönhetően elsődlegesen annak, hogy hihetetlen széles bázisra számíthat a cég (az i-termékek használóinak egy része valószínűleg átvált majd erre a szolgáltatásra). Peter Yu konklúziója a következő:

„despite the considerable attention Apple Music has recently caught, it remains to be seen how this new service will improve the lives of underpaid songwriters. If anything, the service has raised more questions than answers.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük