Cikkajánló #6.3: Peter Mezei: Digital First Sale Doctrine Ante Postas – Exhaustion in the Online Environment

A jogkimerülés (amely a terjesztési jog korlátjaként értelmezhető) a szerzői jog egyik aránylag fiatal, és a digitális világ kihívásai miatt mozgásban lévő konsktrukciója. A téma összefoglalása viszont mindezidáig váratott magára annak ellenére, hogy az egyes jogesetek kapcsán részkérdések megvitatásra kerültek a szakirodalomban. Mezei Péter angol nyelvű cikke éppen emiatt hiánypótló írás.

A tanulmány ráadásul arra a feladatra vállalkozik, hogy a történelmi gyökerektől elindulva az amerikai és európai doktrínák párhuzamos fejlődésének ismertetésén keresztül jusson el a mai korunk által kiváltott problémák elemzéséig. A tanulmány első része mutatja be az alapelv analóg világban való érvényesülését mutatja be. Ezt követően értelmezésre kerül a két legismertebb jogeset, a UsedSoft és a ReDigi döntés. A tanulmány erősségét azonban az adja, hogy a két jogesetet nem önmagában, hanem kontextusba helyezve, a többi kevésbé ismert döntéssel együtt elemzi az elvet.
A hansúly mindenekelőtt arra helyeződik, hogy miként minősítjük digitális környezetben azokat a felhasználási cselekményeket, amelyek az analóg világban a terjesztés jogába tartoznának, sőt a jogkimerülés elve vonatkozna rájuk. A számítógépes fájlok mozgatása adásvétel vagy licenc? Terjesztés vagy nyilvánosság számára lehívásra történő hozzáférhetővé tétel? A technológiai megoldás függvényében a mozgatás egy adott fájlra vonatkozik, vagy új fájl jön létre a felhasználó merevlemezén? A minősítés kardinális ebben az esetben, ezen áll vagy bukik ugyanis a jogkimerülés elvének alkalmazása. A kérdés viszont ennél sokkal tovább mutat, ugyanis meghatározhatja az egyre jelentősebbé váló digitális piac fejlődésének további lehetőségeit.
Mezei Péter írása azon túl, hogy kimerítő választ ad a fenti kérdésekre, felvázol több lehetséges utat a kérdés rendezésére is. Talán külön hangsúlyozni sem kell, miért tekinthető a témában egyedülállóan jelentős írásnak, és olvasása miért ajánlott melegen a digitális szerzői jog iránt érdeklődőknek.
A tanulmány pontos bibliográfiai adatai az alábbiak: Peter Mezei: Digital First Sale Doctrine Ante Postas – Exhaustion in the Online Environment, JIPITEC, 2015/6. p. 23-71. Online elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük