Breaking News: úton az InfoSoc-irányelv reform

2015. június 16-án az Európai Parlament Jogi Bizottsága megszavazta a Reda-jelentés módosított verzióját. A dokumentumról várhatóan a 2015. július 9-ei vitanapon tárgyal majd a teljes parlamenti ülés. A határozat szövege ugyan még nem érhető el, ám a sajtóhírek szerint számos jelentős kérdés újragondolására tesz javaslatot a szöveg.

Ezek közé sorolható az egységes európai szerzői jogcím megteremtésének a lehetősége (melyet hatástanulmánnyal kell körbejárni), a területi alapú engedélyezések korlátozások, továbbá a geo-blocking gyakorlatának a felszámolása (az EU határain belül), korlátozások és kivételek kötelezővé tétele, továbbá egyes területeken a szabályozás újragondolása (e-haszonkölcsönzés, adatbányászat). a filmek és televíziós tartalmak gyártásával, finanszírozásával és terjesztésével kapcsolatos szerzői jogi szabályozások modernizálása (ez érdekesen hangzik, de jó lenne ennek a gondolatnak a pontos tartalmát ismerni).
A fejleményekről lásd az EP sajtóközleményét, az 1709Blog, a Lexology vagy a 444.hu írását (utóbbi lehetne pontosabb is). Nagyon várjuk a július 9-ét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük