Kiszivárgott a jogvédők hadititka – éjjellátó szemüveget is bevetnek a hadműveletben

A szerzői jogot sértő felhasználások kapcsán még mindig kiemelten kezelt terület a mozikba kerülő filmalkotások kapcsán a rejtett kamerával történő rögzítés és lehívásra hozzáférhetővé tétel. A premier közeli online hozzáférhetőség ugyanis jelentősen befolyásolni képes a várható bevételek alakulását. A jogvédők ezért akcióba lendülnek.


jogvédők

Éppen ezért a filmforgalmazók számos esetben alkalmazzák a területenként eltérő premier- időpontokat, oly módon, hogy a fertőzöttebbnek vélt piacokon eltérő időpontokban mutatják be az új filmeket, csökkentve ezzel a kalózfelvételek megjelenésének, illetve elterjedésének az esélyét a kiemelt piacokon. Különösen érintett területként volt korábban számon tartva a Fülöp-szigetek, ahol a probléma kezelésére még a jogalkotó külön törvényt is alkotott, amely „Anti-Camcoding Act” néven lett közismert.

A fáradozások úgy tűnik, hogy nem voltak hiábavalók, mivel a Fülöp-szigetek 2014-ben kikerült a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos problémákkal küzdő országokat megjelölő Special 301-es Reportból, amit az Office of the United States Trade Representative (USTR) állít össze minden évben.

 

A filmforgalmazók részéről azonban a bizalmatlanság korántsem illant el ilyen könnyedén. Erről árulkodik ugyanis a Sony-kiszivárogtatással kapcsolatban a Wikileaks-en elérhető levelezés, melyet a Disney, a Sony és a fülöp-szigeteki érdekeltségű SM Supermalls mozi-hálózat folytatott egymással.

 

A Fury című, egyébként sikeresnek mondható, Brad Pitt nevével fémjelzett film fülöp-szigeteki premierjére vonatkozó levelezésből megtudható például, hogy a Disney képviselője szerint a mozitulajdonos SM Supermalls például éjjellátó szemüveget viselő szakembereket is alkalmaz a GENRIC Holding Limited-el leszerződve, akik a levelezés szerint az amerikai Motion Picture Association helyi képviselete, és a forgalmazó egyébként az összes jelentős helyi jogvédő szervezettel is együttműködik.

 

A levelezést továbbolvasva úgy tűnik, hogy valóban jelentős erőfeszítéseket tett az SM Supermalls az illegális rögzítések megelőzése érdekében:
– minden vetítésnél két őrt és egy jegyszedőt alkalmaznak jól látható „Anti-Piracy” feliratú ruhában,
– meghatározott eljárásrendet követve, jogsértő cselekmény észlelésekor leállítják a vetítést és értesítik a rendőrséget,
– két civil ruhás őrt alkalmaznak, akik a gyanús személyek mögé ülve próbálják megakadályozni a jogsértő cselekményeket,
– figyelmeztető és tájékoztató üzeneteket, feliratokat helyeznek el jól látható helyeken a mozi területén belül,
– minden moziban „Anti-Camcoding” videót játszanak le.

 

A levelezés elárulja továbbá, hogy mintegy 400%-al növelték meg a mozik a szerzői jogsértések ellen harcra fordított összeget, ami úgy tűnik, hogy eredményre vezetett: a Fülöp-szigetek ugyanis 2015-ben sem került fel sem a problémás, sem a megfigyelt országok közé a 2015. évi Special 301-es Report kapcsán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük