Hírmorzsák #5.10

Minden, amit a fair use-ról tudni akartál. Dal+Szerző #13. Kaliforniai követő jog: stornó. Csúszik a Marrakeshi Szerződés EU-s aláírása. A jogellenes streaming él és virul. – Hírmorzsák #5.10.

Minden, amit a fair use-ról tudni akartál – Immáron elérhető az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalának a weboldaláról. A rendkívül igényes gyűjtés célja, hogy a fair use témaköre iránt érdeklődőket gyakorlati és elméleti információkkal ellássa.

Dal+Szerző #13 – A Dal+Szerző idei első száma ezúttal is finom csemegéket tartogat. Interjú a címlapon is szereplő Wellhello formáció frontembereivel, Tariska Szabolccsal és Tövisházi Ambrussal, Mohai Tamással, Bella Mátéval, Fernando Saunders-szel és Kállay Saunders Andrással. Emellett hírek, új albumok, elmélkedés a zene és az életkor összefüggéseiről, profilok Antonia Vairól és a Cloud9+-ról, YouTube és Mahasz toplisták, statisztika a 2014-ben alkotott zeneművekről, 2014-es zeneipari tapasztalatok, egy kis kitekintés a szerzői jog területéről Taylor Swift idézeteken keresztül. No meg az apró.

Kaliforniai követő jog: stornó – A Ninth Circuit (szövetségi fellebbviteli bíróság) döntésében megerősítette, hogy Kalifornia követő joggal kapcsolatos tagállami szabályozása ütközik a Szövetségi Alkotmány kereskedelmi klauzulájába. A California Resale Royalty Act ugyanis a gyakorlatban több tagállamot (illetve több országot) is érint, és ezért e vonatkozásban kizárólag a szövetségi jogalkotónak volna lehetősége törvényt alkotni. Igaz, hogy ez máig nem történt meg (habár Maria Pallante nemrég épp azt javasolta, hogy ezt komolyan fontolóra kellene venni, sőt törvényjavaslat is született már a Képviselőházban erről).

Csúszik a Marrakeshi Szerződés EU-s aláírása – Az IP Watch nemrég arról számolt be, hogy elhúzódni látszik a Marrakeshi Szerződés Európai Uniós aláírása. A német és az olasz kormány ugyanis úgy látja, hogy arra kizárólag a tagországoknak van joga, és nem az EU kompetens szerveinek. Ana Ramalho Kluwer Copyright Blogon közzétett írásában azonban pont amellett érvelt, hogy e téren az EU-nak van kizárólagos hatásköre. Elsőre talán technikainak tűnő, mégis jelentős dogmatikai probléma. Igaz, hogy azóta az Európai Tanács határozat formájában kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy tegyen lépéseket a szerződés aláírására.

A jogellenes streaming él és virul – E blog is beszámolt többször is a Kino.to streaming portál jogi kálváriájáról. Deli Petra Eszter kollegina hívta fel a figyelmemet arra a német anyagra, amely világosan elemzi, mennyire nem értek semmit a portál működésének a megakadályozása érdekében tett intézkedések.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük