Away to… Turku és Joensuu

Abban nincs meglepetés, hogy a tavasz nem múlhat el egy turkui vendégelőadás nélkül. Újdonság azonban, hogy ezúttal egybekötöm az utamat a Kelet-Finnországi Egyetem (University of Eastern Finland) Társadalom- és Üzleti Tudományok Karára tett rövid kitérővel.

Tényleg ott lelkesedtem
Fotó: Gail Maunula

Lassan, de biztosan rögzülni látszik, hogy a turkui utak során – az Erasmus elvárásokat messze túlteljesítve – 20 órás foglalkozásokat tartok. Ebből ezúttal csak nyolc lesz előadás, melyek a hallgatók számára legérdekesebb internetes és digitális kérdésekre fognak fókuszálni. A maradék tizenkét órában a hallgatók házi dolgozatainak prezentációit fogjuk végighallgatni és elemezni turkui kollégákkal. Már most jól látni, hogy rendkívül széles spektrumról érkeznek a dolgozatok: védjegy, szerzői és szabadalmi jog egyaránt, de netes semlegesség, a felejtéshez való jog és sok más finomság is feltűnik a listán.

Előadás Joensuuban
Fotó: Katja Lindroos

Joensuu ad otthont Finnország talán legfiatalabb egyetemének. Ahogy a bevezetőben is írtam, nem jogi karhoz érkezek, bár az említett karnak van Business és Law School-ja is. Régi kedves ismerősöm, Katja Lindroos hívott meg, hogy egy Szellemi tulajdonvédelem és üzleti jog című kurzusa keretében hat órás előadást tartsak egy szabadon választott témáról. Ez a téma a jogkimerülés lesz, kezdve a téma analóg/történeti vonatkozásaival, és végül kilyukadva a digitális kor kihívásainál. Külön érdekesség lesz, hogy a kurzus struktúrájából fakadóan a hallgatóknak mindkét előadásrész során adnom kell egy feladatot, amiről fél órában eldiskurálunk majd. Én már tudom, hogy mik lesznek ezek a témák (az egyik az analóg, a másik a digitális jogkimerülés területéről jön), remélem, hogy hasznos érvek fognak elhangozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük