Breaking News: Könyvipar – Tom Kabinet: 0,5 – 0,5

A sakkból hozott cím üzenete világos: 2015. január 20-án az Amszterdami Fellebbviteli Bíróság úgy döntött, hogy a Tom Kabinet oldalát be kell zárni. Ám nem azért, mert a használt e-könyvek viszonteladása bizonyosan jogellenes volna. Hanem azért, mert …

Amikor legutóbb beszámoltam a Tom Kabinet ügyről, még azok a hírek terjedtek el, hogy az illetékes bíróság az EUB-hoz kíván fordulni előzetes döntéshozatali eljárás keretében. Nos, azóta kiderült, hogy erre nem lesz szükség. Tavaly nyáron a holland könyviparosok érdek-képviseleti szerve ideiglenes intézkedés iránt indított keresetet, az elsőfokú határozat azonban a Tom Kabinetnek kedvezett: nem kellett felhagyni a működéssel. A fellebbezés nyomán azonban fordult a kocka, legalábbis ami a végeredményt illeti. Az Amszterdami Fellebbviteli Bíróság ugyanis elrendelte a weboldal bezárását, elsődlegesen arra hivatkozással, hogy a szolgáltató nem tudta hatékonyan megakadályozni a jogellenesen beszerzett kötetek viszonteladását. Igaz, hogy a felhasználók által „feltöltött” e-könyveket a cég ellátta egy egyedi azonosítóval, vagyis az adott tételt nem tudta az eredeti használója többször is eladni egymás után. Ez azonban önmagában még nem képes garantálni azt, hogy jogellenes példányok ne kerüljenek a rendszerbe.
A fellebbviteli fórum ugyanakkor – és ezért jár a döntetlen – az elemzésében úgy látta, hogy az uniós jogban az InfoSoc-irányelv és a Szoftver-irányelv rendelkezéseit is szem előtt tartva, továbbá a UsedSoft döntést szemlélve nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a használt e-könyvek viszonteladása tilalmazott volna. Ahogy a bíróság fogalmazott: ezen a jogcímen nem fogja elrendelni az oldal bezárását, ugyanis nincsenek arról meggyőződve, hogy egy érdemi eljárásban a végeredmény a jogosultaknak kedvezne.
Mivel ugyanakkor a fent bemutatott eljárás nem a jogvita érdemét érintette, hanem egyelőre csak egy ideiglenes intézkedés iránti kérelemről döntött, egyelőre elmarad az uniós bírósághoz történő fordulás. A kérdés az, hogy ezek után a felek – most épp a Tom Kabinet – vállalja-e az érdemi tárgyalást. Ahhoz, hogy megtudjuk, mi is az uniós jog alapján a helyes álláspont, ez utóbbi eljárás még szükségeltetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük