Hírmorzsák #4.21

Nyomul a Spotify. Képfelismerő szoftverek és egy kis szerzői jog. 30.000 dollár egy letöltött filmért? Az már sok(k)! Csődbe jutott az Aereo. Guardians of Peace: hát gratulálok! – Hírmorzsák #4.21.

Nyomul a Spotify – Legalábbis erre enged következtetni az a partner-megállapodás, amelyet a Uber privát taxi szolgáltatást nyújtó start-up cég és a Spotify kötött, és amely alapján a Uber használói a bérkocsikba való beülést követően ingyen vehetik igénybe a streaming portál szolgáltatásait. Hogy milyen változás várható ettől bármelyik cég bevételeiben, egyelőre kérdéses, bár sokatmondó, hogy a NYT belinkelt cikke szerint a Uber jelentette be az együttműködést (tehát ez neki lehet értékesebb). Ugyanakkor fontos hír az is, hogy a Spotify továbbra sem nyereséges. Hiába a kimagasló számok, világszerte 50 millió felhasználó, akiknek a negyede fizet is a szolgáltatásért (miközben az ingyenes modellben a reklámokból erednek a cég bevételei), 2013-ban még mindig 80 millió dollár veszteséget termelt a cég. (Ami ugyanakkor jelentős „javulás” a 2012-es 115 millióhoz képest.) Az adatok szerint immáron milliárdosra tehető a cég által a jogosultaknak visszaosztott jogdíj. Persze, mint erre a NYT is utal: ezzel együtt is vannak elégedetlenkedő hangok, amelyek szerint a Spotify tönkreteszi a zeneipart.
Képfelismerő szoftverek és egy kis szerzői jog – Teljességgel indirekt hír a blog tematikája szempontjából, mégis érdekesség, hogy a NYT cikke szerint két független kutatócsoport is a jelek szerint sikerrel fejlesztett olyan szoftvert, amely alkalmas lehet arra, hogy a fényképek tartalmát elemezze. Ennek az is a velejárója lehet, hogy idővel metaadatok nélkül is kereshetők legyenek a fényképek a böngészők segítségével. Mint mondtam, ez csak indirekt hír, de azért korábbról sok-sok jogeset hozható, amely a keresőmotoroknak a miniatürizált fényképek (thumbnailek) kivetítéséért fennálló felelősségét vizsgálta. Kíváncsian várom, hogy ez a technikai újítás eredményez-e bármilyen szerzői jogi dilemmát.
30.000 dollár egy letöltött filmért? Az már sok(k)! – A blog rendszeres olvasóit találkozhattak többször Jammie Thomas-Rasset és Joel Tenenbaum ügyével. Ehhez hasonlatos hír szerint egy szövetségi bíró elutasította két független filmes cég azon követelését, hogy filmjeik 11 végfelhasználó által BitTorrent segítségével történő letöltéséért filmenként és fejenként 30.000 dolláros kártérítést kelljen fizetni. A bíró szerint az Alkotmány 8. kiegészítése ilyen jelentős mértékű szankció alkalmazását nem teszi lehetővé egy olyan tényállás esetén, ahol semmi bizonyíték nem merült fel arra nézve, hogy a végfelhasználók a filmeket üzleti célokból, és ne csupán magáncélú felhasználására töltötték volna le a netről. A bíróság ezért a törvényes kártérítés minimumát, 750$-t szabott ki az alperesekre (plusz ügyvédi költséget). Ha ez a jogeset később esetleg megerősítést nyer, akkor akár jelentős változás is várható a magánszemélyekkel szembeni fájlcsere perekben. (Persze az Egyesült Államokban.)

Csődbe jutott az Aereo – Semmi meglepő sincs az ilyen hírekben. Hogy ez jó-e, az már más kérdés. Ami biztos: az Aereo szolgáltatását még a nyáron kaszálta el az Egyesült Államok Szövetségi Legfelsőbb Bírósága. A cég alól így elfogyott a talaj, mostanra pedig már a pénz is…
Forrás: TorrentFreak
Guardians of Peace: hát gratulálok! – Dóri kollegina hívta fel a figyelmemet erre a rövid HVG írásra, aminek a TorrentFreak cikke szolgált alapul. Eszerint az erősen képregény/szuperhős-szagú nevet viselő, ugyanakkor a TF írásában elhelyezett képernyőkép szerint minden bizonnyal kognitív disszonanciában szenvedő társaság meghackelte amerikai filmórások szervereit, és több film nyersanyagához is hozzájutottak, melyeket elérhetővé is tettek a BitTorrent hálózatán. Biztosan sok rajongója lesz majd ezeknek a filmeknek, de nem hiszem, hogy bármi, ehhez hasonló „szabadságharcos” viselkedés morálisan igazolható volna. Úgyhogy csak „gratulálni tudok” a GOP stábjának, értelmeset nem cselekedtek, hír mégis lett belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük