Hírmorzsák #4.16

A Netflix már lassan a szomszédban van. A makákó szelfi még mindig izgi. Hogyan küzdj az e-könyv kalózkodás ellen? Ingyen filmek a neten. Plágium erre a hétre is. – Hírmorzsák #4.16.

A Netflix már lassan a szomszédban van – Az Index hírül adta, hogy a Netflix immáron Franciaországban is beindította szolgáltatását. Innen nézve már csak egy-két év, és a kelet-európai országok felé is megtörténik (megtörténhet a nyitás). Ezzel nagyjából egy időben olvastam a New York Times-ban is egy cikket, ami azért a tekintetben hűti a kedélyeket, hogy az internetes televíziózás gyorsan fel fogja váltani a kábeltelevíziózást. Utóbbiban még mindig olyan sok a pénz, hogy megéri erre a piacra lépni.
A makákó szelfi még mindig izgi – Völgyi Attila fotós blogger ismerősöm hívta fel a figyelmet arra az anyagra, amely újabb szemszögből vizsgálta a kérdést: művészetet („art”) eredményezett-e a fotó elkészítése, és vajon ehhez szükség volt-e művészre („artist”)? A konklúzió találó:

„It might be objected that some of the shots were quite good aesthetically and judging by the work itself, the monkey had produced art. This does have some appeal—after all, whether the work is art or not should (it can be argued) rest in the work itself rather than the process of creation. But, even if this is granted, it does not follow that the monkey is the artist. After all, an automated camera shooting constantly would almost certainly produce artistic photos eventually—but the automating machinery or software would not thus be an artist. Thus, there could be art but no artist.”

Hogyan küzdj az e-könyv kalózkodás ellen? – Bár a TorrentFreak oldalát egyre kevésbé látogatom, azért akadnak rajta kiemelkedő hírek. Ilyen az az anyag, ami tömören összefoglalja az egyik legjelentősebb amerikai könyvkiadó, a HarperCollins praktikáit, amelyekkel az e-könyvek illegális megosztásával szemben kíván fellépni. Valóban érdekes iromány.

Ingyen filmek a neten – Mi más lehetne vonzóbb egy internetes böngészés végeztével, mint behozni az Openculture weboldalát, és ingyen megtekinteni réges-régi, de akár néhány frissebb filmalkotást is, ingyen? (Sajnos persze csak angol nyelven. Már ha ez sajnos.) Hajdú Dóri kollegina találta ezt a kincset a blog olvasóinak.
Plágium erre a hétre is – Egészen pontosan nem e heti a hír, de elég aggasztó, hogy már mindenhol és mindig plágiumról olvashatunk. Ezúttal (is) a HVG közölt le egy cikket, miszerint a Rezesova ügy egyik igazságügyi szakértője jelentős mennyiségben emelt át részleteket szakkönyvekből – forrásmegjelölés nélkül. Amennyiben ez helytálló, márpedig a szövegek egyezősége elég könnyen bizonyítást nyerhet, akkor nincs nagyon miről beszélni, legfeljebb arról, hogy indul-e büntetőeljárás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük