Cikkajánló #5.8: Dancs Szabolcs: „A digitális felvilágosodás felé” Az Arrow program és az OSZK – digitalizálás, szerzői jog, innovatív megoldások

Ujhelyi Dávid cikkajánlója nyomán hívta föl a figyelmet a blog egyik olvasója, Dancs Szabolcs saját tanulmányára, amely a szintén a könyvdigitalizálás egyes kérdéseit járja körül. Szabolcs szakmájából adódóan a hagyományos jogászi szemléletmódtól eltérő nézőpontból tekint a könyvtári könyvdigitalizáció kérdésére, már csak emiatt is érdemes kézbe venni az igen alapos írást.

A tanulmány központi elemét az ARROW (Accessible Registries of Rights Information and Orphan Works towards Europeana) program magyarországi megvalósítása adja.
A szerző először ismerteti az Európai Unió digitális könyvtárainak kezdeményezését, amelynek fontos részét képezi a művek jogi státuszának vizsgálata, így az is, hogy kereskedelmi forgalomban kapható műről van-e szó. Az eddigi egyelten megvalósult példa ennek kapcsán a francia szabályozás, amelynek főbb pontjait Szabolcs kiváló sematikus ábrája teszi könnyebben áttekinthetővé. A törvény kritikájaként röviden elemzésre kerül a törvény végrehajtási rendeletével szemben az Államtanácsnál benyújtott felülvizsgálati kérelem is. (Ez egyébként önmagában is megérdemelne egy külön jogi analízist, különös tekintettel arra, hogy az Alkotmánytanács előtt is elindult egy „előzetes alkotmányossági kérdés” nevű eljárás a törvény felülvizsgálatára.)
A tanulmány második egysége az árva művek kérdését járja körül, ismertetve annak magyar és nemzetközi vonatkozásait is. Az elméleti bevezetést és a fontos elhatárolások megtételét követően kerül szóba az ARROW program. Ez ugyanis gyakorlatilag nem más, mint egy olyan adatbázis rendszer, amelyből a kiválasztott könyvre vonatkozóan annak jogi státuszára nézve nyerhetünk ki információkat. Az adatbázisok összefüggéseinek, illetve a könyvpiac működési mechanizmusainak megértését is ábrák segítik. A szerző emellett részletesen bemutatja az OSZK digitalizálással kapcsolatos folyamatban lévő projektjét is.

Szabolcs cikkének óriási érdeme, hogy megismerhető belőle a „másik oldal” álláspontja is. A szerzői joggal a mindennapi munkája során kapcsolatba kerülő, nem jogász végzettségű szakemberként olyan kérdésekre is ráirányítja a figyelmet, amelyeket a témával nem ilyen alaposan foglalkozó jogász figyelme elkerülhet. Érzékletesen bemutatja ezen kívül azt is, hogy a könyvtáraknak milyen sokrétű szerepük van a kultúra megőrzése szempontjából. Kicsit továbbgondolva Szabolcs metaforáját, a szerzetesek aprólékos kódexmásoló munkájának modern örökösei lettek a könyvtárak, így nyitva utat egy digitlális felvilágosodás felé.

A cikk pontos bibliográfiai adatai a következők:
Dancs Szabolcs: „A digitális felvilágosodás felé” Az Arrow program és az OSZK – digitalizálás, szerzői jog, innovatív megoldások. Könyvtári Figyelő, 2013/3. p. 465-484.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük