Cikkajánló #5.5: Négy publikáció egy huzamban

Az elmúlt hetekben több anyagom is megjelent, amelyeket örömmel mutatok be röviden a blog olvasóinak. A témák: jogkimerülés az Egyesült Államokban, szerzői jogi kilátások 2014-ben, a Rapidshare felelőssége Németországban és a szerzői jog, technológia és fogyasztói igények párhuzamos fejlődése.
 

A fentiek közül elsőként említett anyag, mely „A jogkimerülés intézményénekkialakulása és fejlődése az Egyesült Államokban” címet viseli, az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle 2014. évi 2. számában jelent meg, az 5-77. oldalak között. Szerencsémre ezt a tanulmányt a Szemle online is nyilvánosságra hozta, így a fenti linkről a teljes dokumentum elérhető. Ebben a munkában, mely egy nagyobb, jelentős, komoly célokkal bíró munkám első lépcsője. Bemutatja, hogy a jogkimerülés intézménye miként fejlődött az Egyesült Államokban, mely területeken eredményezett jogvitákat (például video kölcsönzés vagy épp párhuzamos import), tartalmazza a legfontosabb jogeseteket, ide értve a Legfelsőbb Bíróság 2013-as Kirtsaeng v. John Wiley and Sons ügyben hozott döntését. Amire nem terjed ki, az a digitális jogkimerülés kérdése, melyről külön tanulmányt tervezek írni.

Másodikként a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás 2014. évi 4. számában megjelent „Mi várható a magyar szerzői jogtól 2014-ben?” című munkám látott napvilágot. Ebben a TMT felkérésére tömören összefoglaltam az elmúlt időszak legfontosabb változásait, s hogy ennek a hazai szerzői jogra pontosan milyen kihatásai lehetnek. Az internetről a cikk nagyjából októbertől válik ingyenesen elérhetővé (jelenleg is csak az angol összefoglalóra utal a weboldal, ami elég furcsa…)

Harmadikként az Infokommunikáció és Jog idei első, összességében 57. száma került a kezembe. Sajnos az InfoJog weboldala elég alul gondozott, így az utolsó szám, ami onnan elérhető, az 54. Pedig a felhasználói szerződésben kifejezetten kértem online elérhetővé tételt. Talán így lesz hamarosan. A cikkben, melynek az „Egyedül a sötétben – a DDL szolgáltatók felelősségének aktuális fejleményei” címet adtam, a RapidShare tárhelyszolgáltatásával kapcsolatos két, relatíve friss (2012-2013-as) német Szövetségi Legfelsőbb Bírósági ítéletet mutattam be.

Végül – szinte napra pontosan – két évvel a konferencia megszervezését követően a héten kiadták azt a kötetet, amely a szellemi alkotások jogának történeti aspektusait körbejáró szegedi rendezvényen elhangzott előadásokat szerkeszti egybe. Szerencsére az angol nyelvű cikkem, mely a „The Role of Technology and Consumers’ Needs in the Evolution of Copyright Law – From Gutenberg to the Filesharers” az SZTE ÁJTK kari honlapjáról közvetlenül elérhető. Ebben egyébként amellett érveltem, hogy a szerzői jog kialakulását és fejlődését nagyban meghatározták és predesztinálták a technológiai újítások és a fogyasztói (felhasználói, piaci) igények.

Remélem, hogy egy-egy blog olvasó arra is kedvet kap, hogy valamelyik fenti anyagot letöltse és átrágja magát rajta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük