Breaking News: nyilvános az árva mű kormányrendelet tervezete

Az imént hívta fel a figyelmemet Alexin Zoltán kolléga az árva művek felhasználásával kapcsolatos részletszabályokat rendezni hivatott kormányrendelet tervezetére. 

A dokumentum a Kormány kacifántos portáljáról elérhető, remélem, hogy e link hatásosan navigálja el az olvasót a kérdéses felületre. Első pillantásra a következőket látom. A rendelet – mely, úgy tűnik, bátran nevezhető a „saláta-törvény” mintájára „saláta-kormányrendeletnek”, mivel nem kizárólag az árva művek felhasználásával kapcsolatos részletszabályokat rendezi – meghatározza, hogy melyek azok a minimum-források, ahol a művek jogosultjaival kapcsolatos adatok után lehet kutakodni, vagyis a gondos jogosultkutatás elvégezhető. Ezen felül persze bármely más forrás is igénybe vehető, ám ezek áttanulmányozása elvárt. A rendelet némely ponton módosított tartlommal átveszi az árva művel Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által kiadott felhasználási engedélyezés részletszabályairól szóló jelenleg hatályos kormányrendelet tartalmát. Ilyen változtatás például, hogy az eddigi kettős eljárási díjszabást (nem formanyomtatványon való kérelmezés drágább, formanyomtatvány vagy elektronikus bejelentés esetén alacsonyabb az eljárási díj) az új rendszer felszámolja, a kedvezőbb díjszabás irányába elmozdulva. A rendelet másik jelentős része a kedvezményezett intézmények általi felhasználásra vonatkozik. A tervezet ennek keretében csekély információval szolgál, ami viszont fontos, hogy konkrétan meghatározza, milyen összeg jár a jogosultaknak, amennyiben a kedvezményezett intézmény általi felhasználás ideje alatt személye ismertté válik. Ezek az összegek egyáltalán nem eltúlzottak (pár ezer forintról van szó). Véleményem szerint eleve nem várható, hogy árva művek jogosultjai tömegesen lépjenek színre, illetve ebben az esetben sem kell majd az intézményeknek részükre tetemes összegeket megfizetni. Egy sor vers például 10 forint (ami esetleg egyenlőtlenséget eredményezhet a hosszabb és a rövidebb verssorokat alkalmazó szerzők között), egy percnyi filmalkotás 100 forint terhet jelent majd a kedvezményezett intézménynek. Ugyanakkor örömteli, hogy a rendelet rögzíti, hogy objektív határidőhöz kötött ennek a díjazásnak az igénylése: a jogosult a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal vagy a kedvezményezett intézmény felé írásban teheti meg az árva mű státusz megszüntetése iránti kérelmét. Ennek benyújtásától számított hat hónapon belül kérheti az említett díjazás megfizetését.

A Kormány weboldala lelkesen hívja az olvasókat arra, hogy nyilvánítsanak véleményt március 18-ig. Aki tehát a nemzeti ünnepet ehhez hasonló finomságokkal kívánja tölteni, mindenképpen tegyen így!

Update #1: A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület élt is a lehetőséggel, és március 18-án megküldte az illetékeseknek az egyesületi véleményt, melynek tartalmával személy szerint tökéletesen egyet tudok érteni. Nem hosszú, de tanulságos, tessék csak ide kattintani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük