Breaking News: lezárult a Hotfile per

A tegnapi nap során kötött egyezséggel lezárták a felek a Hotfile pert. A megállapodás értelmében a Hotfile – a korábban megállapított felelősségére is tekintettel – 80 (!) millió dolláros kártérítést fizet a szerzői jogosultaknak, visszavonja a jogosultak által elkövetett visszaélések tárgyában indított keresetét, és mindaddig nem folytatja működését, amíg nem alkalmaz megfelelő és hatékony szűrőprogramokat.

A Hotfile pere még augusztusban vett a tartalomipar számára kedvező fordulatot, amikor Williams bíró megállapította a Hotfile másodlagos/közvetett felelősségét a felhasználók által elkövetett szerzői jogsértések miatt. Az ügy ezt követően új szakaszba lépett volna – épp jövő hétfőn -, amelynek keretében esküdtszék határozott volna a jogosultaknak fizetett kártérítés összegéről. A TorrentFreak ugyancsak e heti bejegyzése szerint a felperesek kereseti követelésükben 3400-nál is több tartalom illegális megosztására tekintettel kértek törvényes kártérítést. Ennek összege 750 dollártól szándékos jogsértés esetén – merthogy erről van szó – 150.000 dollárig terjed. Kis fejszámolás és kiderül, hogy a felső limit 500 millió dollár is lehetett volna. Bármilyen irreálisnak is hat ez, ha figyelembe vesszük, hogy minnessottai és massachussetts-i esküdtszékek simán kiróttak 22.500 és alkalmasint 80.000 dolláros kártérítési összeget jogsértésenként magánszemélyekre, akkor egy cég simmán retteghet akár a jogsértésenkénti 100.000 dollártól is. A Hotfile elébe ment ennek. Értelemszerű volt, hogy amennyire csak lehetett, erősítette pozícióit viszontkeresetével, ám eljött a pillanat, amikor dönteni kellett: az esküdtszékre bízzák magukat vagy fizetnek. Ez utóbbit választották. A 80 millió dollárral „olcsón” megúszták.
Érdekes az a mondata a TorrentFreaknek, miszerint a Hotfile a továbbiakban is működhet, amennyiben megfelelő szűrőprogramokat alkalmaz. Nagyjából ezen ment keresztül a RapidShare is, amely mára „kitisztult”, legalábbis amennyiben az elektronikus kereskedelmi előírások szerint eltávolítja a jogsértő tartalmakat, akkor nem felel a felhasználók illegális magatartásaiért. A RapidShare fennmaradásának azonban részben az volt az ára, hogy az oldal látogatottsága drasztikusan visszaesett (részben ennek köszönhető a Hotfile és a MegaUpload felemelkedése). A Hotfile-ra nagyjából ugyanez vár, ha a továbbiakban is folytatja működését.
Akit érdekel, olvasssa el az MPAA rövid sajtóközleményét a témában. Amiből egyébként két dolog kiderül egyből: az MPAA elnöke egy szenátor az Egyesült Államok Kongresszusából (Chris Dodd). Így a lobbizás is sokkal könnyebb. Másik: a közlemény tévesen jelzi, hogy a Hotfile per volt az első, ami a „cyberlockerek” vagy DDL-szolgáltatók felelősségével foglalkozott. Az első ilyen pert a RapidShare ellen indították az Egyesült Államokban. Az MPAA viszont érthetően nem említi ezt, hiszen ott a jogosultak vesztettek. Ez is vicces így.

Update #1: És mégsem mozog a Föld! A Hotfile végül is bedobta a törölközőt és bezárta kapuit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük