Nem jutott be a parlamentbe a német Kalózpárt

Szokás mondani, hogy időzíteni tudni kell. És ez nem csak a sportolókra igaz, hanem a politika világában is. Én igyekeztem jól időzíteni ennek a bejegyzésnek a közzétételét (ha már épp Németországban tartózkodok), ellenben a német Kalózpárt (Piratenpartei) kevesebb sikerrel jár: a másfél hete tartott német szövetségi parlamenti (alsóházi) választások során messze elmaradtak a bejutáshoz szükséges százaléktól.

A választási eredmények alapján kijelenthető: a német kormány jól teljesít. És ez nem csak szlogen. A választók világosan kitüntették figyelmükkel és tiszteletükkel a Merkel kancellár asszony által vezette kormányt. (Hogy ezúttal kivel, kikkel alapít koalíciós kormányt Merkel pártszövetsége, már nem e blog szakterülete, nem is kívánok ezzel foglalkozni.) Mindez annak fényében különösen jelentős, hogy a német Piratenpartei épp a megújulást, a „változás érdekében minden tisztába tételét” tűzte ki választási szlogenjéül („Klarmachen zum Ändern!”).
A négy évvel ezelőtti eredményén két tizedet javítva, 2.2 százalékon állt meg a kalózok pártja, mindösszesen 958.507 szavazatot gyűjtve. Sok vagy kevés? Természetesen annak fényében, hogy néhány tartományban az elmúlt években bejutottak a törvényhozásba, talán kevés. Én mégis úgy vélem, nincs ebben semmi meglepő. Egy ilyen szűk célkereszttel politizáló rétegpárt esélytelen egy országos választást sikerrel venni. Ehhez több kell.
A kalózok persze előre tekintenek (nyilván, nagyon helyesen, a múltból megélni nem lehet), már el is kezdték összeállítani a jövőre esedékes európai parlamenti választások során megvalósítandó „programjukat”. És igen: a svéd Kalózpárt 4 éve sikerrel vette ezt az akadályt. Mivel az EP választások sosem egy nemzet belügyi kérdéseiről szólnak, sokkal nagyobb az esély arra, hogy egy rétegpárt egy ilyen választáson nagyobb sikert érjen el. Messze álljon tőlem a találgatás, de én arra tippelek, hogy a Piratenpartei választási eredménye 3 százalék körül (inkább felette) fog majd alakulni. Ami persze semmire nem lesz elég jövőre sem. (Az öt százalék akkor is kellene.)
Úgyhogy meglátjuk, mit hoz a jövő. 2014 különösen azért lehet majd érdekes, mert a már említett svéd kalózokon kívül most már minden bizonnyal legalább két tagállamban pályáznak korlátozott reményekkel EP képviselői helyre a kalózok. Patetikus, de úgy hiszem, hogy a kalózmozgalom jövője szempontjából épp ezért is sorsdöntő lehet a 2014-es év.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük