Hírmorzsák #3.19

Szerzői jogi kutatóközpont az Egyesült Királyságban. Újabb torrentoldalak blokkolása, ezúttal Olaszországban. Véget ért az IsoHunt kálváriája. A letöltések leszállóágban, a streamelés szárnyal az Egyesült Államokban. Ismét Ujvári János diplomadíj-pályázat. – Hírmorzsák #3.19.


Szerzői jogi kutatóközpont az Egyesült Királyságban – Ha nem is brand new, de egyelőre rövid múltra, ám annál nagyobb érdeklődésre tarthat számot a CREATe fedőnevű, glasgow-i központú szerzői jogi kutatóközpont. A több egyetem együttműködésével létrehozott központ információi szerint negyvennél is több kutatást végez párhuzamosan, multidiszciplináris szemüvegen keresztül, vagyis nem csak jogászokat foglalkoztatva. A szerzői jog és a modern kor kihívásair keresik a válaszokat, s ennek keretében számtalan publikációt tettek már közzé. Hasonlóképp workshopok és konferenciák sorát tervezik tartani a közeljövőben (ahogy eddig is tették). Tekintettel arra, hogy az elmúlt években szép számmal láttak napvilágot reformjavaslatok az Egyesült Királyság szerzői jogának modernizálása céljából, érdemes lesz vigyázó szemünket Glasgow-ra vetni az elkövetkezendő években.

Újabb torrentoldalak blokkolása, ezúttal Olaszországban – Gyakorlatilag mondhatom, hogy immáron két-három éve tendenciózus jelleggel figyelhető meg az internethozzáférés-szolgáltatókkal szemben indított bírsági eljárások szaporodása, melyek keretében a szerzői jogosultak érdekképviseleti szervei meghatározott torrent (vagy streaming) oldalak blokkolásának elrendelését kérik az illetékes bíróságtól. Angliában erre most már számtalan példa (publikált ítélet) hozható, de Belgium, Hollandia, Finnország vagy Írország mellett Olaszország sem maradt el e téren: a The Pirate Bay már egy ideje tiltólistán van. (Ne legyenek kétségeink, aki keres, talál. Cerca trova.) A TorrentFreak híre szerint ezúttal olyan torrentoldalak ISP-k általi blokkolását rendelte el, mint az ExtraTorrent, a H33T vagy a TorrentHound.


Véget ért az IsoHunt kálváriája – Méghozzá kétes eredményekkel. Az IsoHunt torrent indexáló oldal bukása már évek óta ismert: a bíróság egyértelműen megállapította jogsértő jellegét. Nem is oly rég, a #3.14-es Hírmorzsákban tettem legutóbb említást arról, hogy lassan kiderül, mennyi lesz a kártérítés összege. Én akkor tettem egy elhamarkodott megállapítást, mondván, hogy véleményem szerint a bíróság kb. 20-25 millió dollár között fogja belőni ezt az összeget. A helyzet ugyanis az, hogy a bíróság 110 millió dollárt ítélt meg, ami az egyik legnagyobb kártérítési összeg fájlcsere perekben. Szinte biztos ugyanakkor, hogy ennek csak töredékét, 2-4, talán 5 millió dollárt fognak tudni behajtani a szerzői jogosultak képviselői. Mindent egybe vetve a lényeg: az IsoHunt becsukta kapuit, újabb fejezet ért véget e végtelen történetben.
Update: hopplá! IsoHunt resurrected.

A letöltések leszállóágban, a streamelés szárnyal az Egyesült Álamokban – A New York Times kiváló írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a fizikai hordozók, pl. CD-k vásárlását a piacról kiszorító letöltések ideje is lejárhat rövidesen. Az iTunes 2003-as nyitása óta az idei év lehet az első olyan, amikor a digitális letöltések piacán csökkenés lesz tapasztalható. A Nielssen statisztikái szerint az idei eladások a tavalyi év adot szakaszáig mért eladásokhoz viszonyítva négy százalékos csökkenést mutatnak az egyedi dalok, két százalékos növekedést az albumok, összességében egy százalékos csökkenést a teljes szektorra vetítve. A cikk hangsúlyozza, hogy ennek vélhetőleg az egyik legfontosabb oka a streaming alapú szolgáltatások terjedése lehet (akár az internetes on-demand rádiók elterjedése, mint pl. Rhapsody, vagy az egyedileg megválasztható, de nem rádiós modellel működő oldalak, pl. Spotify vagy YouTube). Ugyancsak érdekes statisztikák szerint, miközben az Apple termékeket és iOS rendszert használók 54 százaléka mutat hajlandóságot az iTunes zenebolt hazsnálatára is, addig az Android alkalmazások terjedése, illetve az Android alkalmazásokat használók körében mért 30 százalékos letöltési hajlandóság is a letöltések csökkenésének az irányába hathat.

Ismét Ujvári János diplomadíj-pályázat – Az SZTNH idén is meghirdeti Ujvári János diplomadíj-pályázatát, melyben bármely diplomázót ösztökél arra, hogy szellemi tulajdonvédelemmel kapcsolatos szakdolgozatát nyújtsa be a versenyen. A hivatalos kommüniké szerint:

„A pályázaton a végzős hallgató az általa készített diplomamunkával/szakdolgozattal tud nevezni, amelyben a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárja fel legalább 10 oldal terjedelemben, illetve olyan diplomamunkával/szakdolgozattal, ami teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdésének van szentelve. A pályázatok értékelésnél a két fajta megközelítési mód egyforma elbírálás alá esik, a dolgozatok rangsorolásánál egyik megoldás választása sem jelent hátrányt.
A pályázat megírását az SZTNH szellemitulajdon-védelmi képzéssel és egyéni szakmai konzulens biztosításával támogatja, aki végigkíséri a hallgatót a dolgozat elkészítésén.
A pályázat versenyeztetésen alapul, a hallgatók négy kategóriában nyújthatnak be munkákat: szabadalom/használatiminta-oltalom; védjegyoltalom; formatervezésiminta-oltalom; szerzői jog.”

A verseny pénzdíjas, tehát már csak ezért is érdemes részt venni rajta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük